ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΤΑΓΕ

 

Τον Οκτώβριο του 1981 το ΠΑΣΟΚ παίρνει την πρωτιά στις εκλογές. Για πρώτη φορά. Αν το κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν πράγματι σοσιαλιστικό και αριστερό, όπως παραμύθιαζε ο απατεώνας, τότε δεν θα ξανάβλεπε κυβέρνηση η ΝΔ. Επειδή, όμως, το μαϊμού αντιχουντικό και αντιαμερικάνικο ΠΑΣΟΚ ήταν ακριβώς η συνέχεια της ΝΔ, γι’ αυτό και το κόμμα της μαϊμού δεξιάς παρέμεινε στο παιχνίδι της εναλλαγής της εξουσίας.

Επανάληψη του έργου και το 2015, με τον… αντιμνημονιακό Σύριζα, η απόλυτη συνέχεια της σαμαρικής ΝΔ. Και με την δήθεν αριστερά του Τσίπρα ίδια κατάσταση πολιτικά, οικονομικά πολύ πιο χάλια. Και στις προσεχείς εκλογές οι συριζαίοι θα κάνουν στην πάντα για τον Λοσάντα της ΝΔ. Που δεν έρχεται μόνος του, τον φέρνει η πρώτη φορά αριστερά, η οποία μετά την κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη, το λέω χωρίς να είμαι προφήτης, θα επανέλθει στο επόμενο φεγγάρι. Γιατί στο έργο ο σύριζας αντικαθιστά το πεθαμένο ΠΑΣΟΚ.

Σα σήμερα 7 Μαρτίου, το 2004, η ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή πιάνει 45,36% και κάνει κυβέρνηση, μετά από ένδεκα χρόνια πασοκοκρατίας. Είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα βρεθεί σε εθνική ανάταση, διότι θα ακολουθήσει η κατάκτηση του Ευρώ στην Πορτογαλία και η διοργάνωση στην Αθήνα των ολυμπιακών αγώνων. Τέτοια μεγαλεία, δίχως υπερβολή, δεν έχουν ματαδεί, δεν έχουν βιώσει οι Έλληνες.

Ο Κώστας Σημίτης πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ και των μαύρων πακέτων της Siemens, ο ίδιος δεν πήρε μια, παραιτείται και προκηρύσσει εκλογές. Νέος πρόεδρος του… ΠΑνελλήνιου ΣΟσιαλιστικού εΚτρώματος ο γιος του ιδρυτή Γιώργος, που εξελέγη με λαϊκό προσκύνημα, με φιέστα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πασόκοι τον ψήφισαν αρχηγό.

Το ΠΑΣΟΚ μάζεψε 40,55%, 3.003.274 ψηφοδέλτια και 117 έδρες, έναντι 3.359.682 και 165 της ΝΔ, η οποία κι αυτή τσέπωνε μίζες από την Siemens. Σημειώνω τις γκέλες των exit polls, που μέχρι την τελευταία στιγμή έδιναν από 39 έως 40.8% για ΝΔ και για ΠΑΣΟΚ 35.5- 37.9%.

Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με Αλέκα Παπαρήγα. Έπιασε 436.796 ψήφους, 5,90% και 12 έδρες. Ο πρώην Σύριζα με Νίκο Κωνσταντόπουλο Συνασπισμός τέταρτος με 241.637, ποσοστό 3,26% και 6 έδρες. Άλλο κόμμα δεν μπήκε στη Βουλή.

Πέμπτος ο Καρατζαφέρης 2,19%, έκτος ο Τσοβόλας 1,79%, έβδομος ο Λεβέντης 0,26% και ακολουθούν άλλα λιμά.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΦΩΦΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΗΣ ΕΚΤΟΣ 11ΑΔΑΣ ΤΟΥ... ΑΓΙΑΞ