ΚΑΘΕ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΕΝΤΕ

 

Έχω μια περιέργεια να δω τι θα γίνει με μια συνομοταξία χρυσοκάνθαρων του δημοσίου, που ροκανίζουν το εισόδημα των άλλων Ελλήνων. Μιλάω για τους περίπου 2.600 μετακλητούς και τους αγνώστου αριθμού ειδικούς συμβούλους, που αποτελούνται κυρίως από τα συγγενολόγια και τους κομματικούς εγκάθετους της τέως κυβέρνησης. Έφυγαν; Πότε; Και πόσα πήραν; Θα ξαναλουστούμε μετακλητούς;

Το ερώτημα είναι ουσιαστικό και καθόλου ρητορικό ή προβοκατόρικο. Πριν από τις εκλογές του 2015 είχε εγερθεί το ερώτημα της ιδιαίτερης αυτής συνομοταξίας αναξιοκρατίας του κομματικού κράτους. Και είχε εγερθεί το αίτημα να μην υπάρχουν μετακλητοί υπάλληλοι άλλοι από τους δημόσιους υπάλληλους, που είναι αξιολογικά ικανοί να παίρνουν τις θέσεις συμβούλων και εργαζόμενων για τις ανάγκες των μελών του υπουργικού συμβουλίου και των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η δημόσια διοίκηση, με τις σχολές Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και με τους όλο και περισσότερους πτυχιούχους υπαλλήλους έχει το κατάλληλο προσωπικό για να υποστηρίξει αυτές τις ανάγκες. Χωρίς επί πλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με εκατομμύρια ευρώ. Επιπροσθέτως, η κατάρτιση των υπαλλήλων του δημοσίου είναι κλάσεις ανώτερη του κάθε τυχάρπαστου κομματικού παρακεντέ και του κάθε άσχετου συγγενή των υπουργών και υφυπουργών.

Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό. Δεν μπορείς να έχεις δημόσια διοίκηση, που να μην είναι υπόδουλη στα κόμματα, αν δεν την εμπιστεύεσαι και δεν στηρίζεσαι επάνω της σαν σύμβουλο και εργάτη της κυβερνητικής πολιτικής. Της κυβερνητικής πολιτικής ως διοίκησης. Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κυβερνάει.

Αλλά, το θέμα είναι ακόμα πιο σοβαρά ηθικό. Οι κυβερνήσεις και η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να είναι χώρος διορισμών με μοναδικό κριτήριο το συγγενολόι ή την κομματική ταυτότητα. Αυτή είναι η Ελλάδα- Αλβανία του χτες και του προχτές. Δεν μπορεί να είναι και του αύριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και με όλα τα πιασιάρικα που άκουσε, είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τους μετακλητούς και θα τους αντικαταστήσει με δημόσιους υπάλληλους. Αλλά, μόλις έκατσε στην καρέκλα της εξουσίας, απεφάνθη ότι πρέπει να διορίζει τους «δικούς του ανθρώπους» για να μπορεί να έχει έμπιστους και συνεννοήσιμους στην εφαρμογή της δικής του πολιτικής! Νοοτροπία καθεστώτος!

Έτσι, οι 1.888 μετακλητοί του 2014 έγιναν πάνω από...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο άρθρο του Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΕΤΡΑΔΗ στο liberal.gr