Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ... ΧΡΩΜΑ

 

Τι θα βγάλει, λέει, το νταραβέρι στο γήπεδο των κομμάτων της αριστεράς. Και το ρεπορτάζ βάφεται κόκκινο. Ο απόλυτος αποπροσανατολισμός. Κόκκινο, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, παίζουν διάφορες αποχρώσεις, στο (πρώην) Σύριζα, την Ανταρσύα, την Πλεύση της Κωνσταντοπούλου, την ΛΑΕ του Λαφαζάνη, το νέο κόλπο του Βαρουφάκη, κ.α. μικρομάγαζα της παράταξης. Οι άλλοι του πρώην ΠΑΣΟΚ είναι στο πράσινο και στο μπλε οι της ΝΔ. Η ολοκληρωτική ποδοσφαιροποίηση της κοινωνικής, όχι απλά πολιτικής, κομματικής ζωής.

Σου λέει ο αθλητικός και... πολιτικοποιημένος δημοσιογράφος “Οι ερυθρόλευκοι...” όταν αναφέρεται στον Ολυμπιακό. Σωστό. Αφού φοράνε φανέλα με ερυθρό και λευκό χρώμα. Σου λέει ο διαβασμένος ιστορικά και εξαιρετικά καταρτισμένος ''Οι πράσινοι...” διότι μιλάει για τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, στη φανέλα του οποίου κυριαρχεί το πράσινο χρώμα.

Έτσι πάει. Αν, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ επέλεγε το μουσταρδί, τότε τους πασόκους θα τους χαρακτήριζαν οι μουσταρδένιοι, οι σκατένιοι; Και αφού οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζεται “σοσιαλιστικό” το κίνημα, πάει να πει ότι είναι σοσιαλιστές.

Το χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι “κόκκινο” και αφού το χρώμα είναι διαφορετικό, από το πράσινο και το μπλε, το κόμμα του Τσίπρα πολιτικά... διαφέρει από το παλαιοκομματικό σύστημα που το εκφράζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εκτός κι αν κάποιοι μπερδεύουν τα... χρώματα. Βλέπουν μαύρο και νομίζουν ότι είναι άσπρο. Ή έχουν κομματική... αχρωματοψία.

Να μιλήσουμε σοβαρά. Σημασία δεν έχει πως αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας. Τι χρώμα φανέλας φοράει, πως τον χαρακτηρίζουν οι άλλοι, αντίπαλοι κι όχι. Μετράει ποιος είναι στην πράξη. Αν ο κόκκινος είναι πράγματι κόκκινος, αν ο μπλε ενεργεί σύμφωνα με το... χρώμα της φανέλας του. Η αλήθεια είναι πως τα κόμματα διαφέρουν σε πολιτική πρακτική τόσο, όσο οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των... ποδοσφαιρικών ΠΑΕ οι οποίες στο γήπεδο κυκλοφορούν με φανέλα διαφορετικού χρώματος.

Κάτι τελευταίο: Εντάξει, στο κόκκινο ο ΣΥΡΙΖΑ, στο μπλε η ΝΔ. Μη μας πουν ότι και οι ψηφοφόροι τους έχουν τον ίδιο κομματικό... χρωματισμό! Ότι γαλάζιοι πολίτες ψηφίζουν δεξιά και αριστερά οι κόκκινοι.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΑ ΝΤΕ ΜΠΟΥΖΟΥΚΕΝ ΝΤΕ ΚΑΜΠΑΡΕΝ