ΦΑΝΕΛΑ Η ΟΜΑΔΑ, ΤΑΜΠΕΛΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ

 

Του ''προοδευτικού χώρου'' ήταν ο Αντώνης Λιβάνης, ο πιο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως τον κατέγραψε οριστικά η Ιστορία, ο οποίος πέθανε στα 94. Του ''προοδευτικού χώρου''. Της ''δημοκρατικής παράταξης''. Κάτι τέτοια φασιστικά και ναζιστικά λένε ακόμα και σήμερα. Κάποτε οι διχαστικές ταμπέλες ήταν ακόμα πιο αποπροσανατολιστικές. Εμείς είμαστε οι πατριώτες, οι άλλοι οι ξενοκίνητοι.

Η κατάρα της σύγχρονης Ελλάδος. Από την κόντρα βασιλικών και αντιβασιλικών στους αριστερούς και δεξιούς. Έφθασε το πράμα στο απόλυτο ξεβράκωμα, οι δήθεν αριστεροί να είναι εντελώς μια από τα ίδια με τους δήθεν δεξιούς, κι όμως οι ταμπέλες ακόμα πουλάνε. Ο Τσίπρας είναι του προοδευτικού χώρου, ο Μητσοτάκης του συντηρητικού. Η αριστερά, ακόμα και η μαϊμού της, είναι με το λαό, η δεξιά στην πιο άτολμη εκδοχή της είναι με το κεφάλαιο. Με τους μη προνομιούχους, κατά τον Παπανδρέου. Με τους λίγους, κατά τον μαθητούδι του Τσίπρα.

Γιατί παίζει η ταμπέλα, ακόμα και σήμερα; Επειδή δεν υπάρχουν βαρβάτοι πολιτικοί. Επειδή δεν έχουν να παρουσιάσουν αληθινά θετικό κυβερνητικό έργο. Επειδή τη χώρα την ζημιώνουν περισσότερο απ' όσο στο μείον την παρέλαβαν. Μιλάνε οι αριθμοί. Κατόπιν τούτου... ξεχωρίζουν από τον κομματικό αντίπαλο φορώντας την ταμπέλα τους.

Τι λέει ο κάργα παλαιοκομματικός Τσίπρας του 2020; Να γίνει ο σύριζας ένα... προοδευτικό κόμμα, για να σταθεί απέναντι στο... συντηρητισμό της ΝΔ. Σκοτάδι στο σκοτάδι. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ είναι τόσο συντηρητική, όσο ο σύριζας. Και το κόμμα του Τσίπρα είναι τόσο προοδευτικό όσο και το κόμμα του Μητσοτάκη. Δηλαδή; Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους δυο. Και, βέβαια, μόνο ο συντηρητισμός και ο προοδευτισμός δεν είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα δυο μεγάλα λαϊκίστικα κόμματα, τα οποία είναι αρχηγικά.

Και γιατί είναι προσωπικά τα δυο κόμματα; Γιατί στηρίζονται σήμερα σ' αυτόν, αύριο σ' άλλον μπροστινό; Επειδή δεν είναι δημοκρατικά. Δεν λειτουργούν με ουσιαστικές εσωκομματικές διαδικασίες. Επειδή δεν έχουν θέσεις, ιδεολογία, ταυτότητα. Μόνο ένα έχουν. Την ταμπέλα. 

Διαβάστε ακόμα:

ΛΙΒΑΝΗΣ, ΤΡΟΙΚΑ, ΣΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...