Η ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

 

Ήρθε η πολυπόθητη στιγμή να ορκιστεί πρωθυπουργός. Τι περισσότερο να περιμένει ο πολιτικός! Το παραπάνω δεν υπάρχει. Αυτονόητο ότι η ευθύνη είναι μεγιστοτεράστια. Καμιά σύγκριση με το βάρος που σηκώνει ο αρχηγός κόμματος, ο υπουργός. Είναι πρωθυπουργός πλέον! Η χώρα κρέμεται από τις αποφάσεις του.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς. Πώς, αλήθεια, να νοιώθει ο πολιτικός όταν αναλαμβάνει το κουμάντο σε χώρα φορτωμένη με τόσα δάνεια. Κι αργότερα, όταν κάποια στιγμή την παραδίδει σ' άλλον πρωθυπουργό με περισσότερα δάνεια.

Φαντάζομαι πως ο πρωθυπουργός, ο οποίος επί θητείας του ''βελτίωσε'' το δημόσιο χρέος, δεν θα νοιώθει... άσχημα. Μην πω ότι θα περνιέται... πετυχημένος. Και τι έγινε, σκέπτεται, αν δεν ήμουν εγώ τα πράγματα θα ήταν πιο χάλια. Που σημαίνει, ότι ''Δεν απέτυχα, αφού και ο προηγούμενος πρωθυπουργός είχε... ανεβάσει τον πήχυ των δανειακών υποχρεώσεων στο εξωτερικό''.

Με την ευκαιρία, να ρίξουμε μια ματιά σε νούμερα, που δεν αμφισβητούνται από κανένα κόμμα, αλλά και τους δανειστές μας.
Κωνσταντίνος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ. Το 1974 παρέλαβε το δημόσιο χρέος (με σημερινά λεφτά) στα 335 εκ. ευρώ και το... ΑΠΕΚΑΤΕΣΤΗΣΕ μαζί με τη Δημοκρατία στο 1,4 δις ευρώ, μέχρι το 1980. Μικρή η ζημιά, αν το ρίξουμε στις συγκρίσεις με το τι επακολούθησε.

Ανδρέας ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Παρέλαβε την κυβέρνηση από τον Γεώργιο Ράλλη). Το 1981 τόλμησε την ιστορική... ΑΛΛΑΓΗ του δημοσίου χρέους, και από το 1,9 δις το σαλτάρησε στα 19,7 δις ευρώ μέχρι το 1989.

Κωνσταντίνος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Παρέλαβε την κυβέρνηση από τον Τζαννή Τζαννετάκη). Από το 1990 κατάφερε την ΑΠΑΛΛΑΓΗ του χρέους από 27,5 δις στα 68,8 δις μέχρι το 1993.

Μετά τον Μητσοτάκη επανήλθε πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος ολοκλήρωσε την ΑΛΛΑΓΗ του χρέους επιβαρύνοντας το με επιπλέον 37 δις πριν πεθάνει, μέχρι να γίνει πρωθυπουργός ο Σημίτης.

Κώστας ΣΗΜΙΤΗΣ. Ανέλαβε να ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΕΙ το χρέος των 106,4 δις το 1996, το πήγε στα 182,4 δις μέχρι το 2003.

Κώστας ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Παρέλαβε την κυβέρνηση από τον Γιώργο Παπανδρέου). Δεσμεύτηκε το 2004 να ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΕΙ το κράτος και το έκανε με το χρέος των 201,2 δις που το έφθασε στα 298,5 δις το 2009.

Γιώργος ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Παραμονές των εκλογών του 2009 επέμενε ότι υπάρχουν λεφτά, ασφαλώς για να ξεπληρώσει η Ελλάδα το χρέος της, το οποίο- και πριν ακόμα παραιτηθεί Νοέμβριο 2011- μέχρι το 2010 έφθασε στα 340 δις ευρώ.

Μετά τον Γιωργάκη, τον πρωθυπουργό που μόνος του, χωρίς να ρωτήσει πολίτες, βουλευτές, υπουργούς, έβαλε την Ελλάδα στο μνημόνιο, η χώρα μπήκε σε επιτήρηση και οι πρωθυπουργοί (Παπαδήμος, Σαμαράς, Τσίπρας) δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την... ''αναπτυξιακή'' τους οικονομική πολιτική στο βάθεμα του χρέους χωρίς το ο.κ. της τρόικας.


Διαβάστε ακόμα:

ΛΙΒΑΝΗΣ, ΤΡΟΙΚΑ, ΣΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...