ΟΜΟΦΟΒΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΑΔΙΣΤΗΣ, Η... ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΤΣΕ

 

Η Κούβα όπως και η Βολιβία κάθε τρεις και λίγο βρίσκουν αφορμές για να θυμηθούν μία από τις θρυλικές μορφές της επανάστασης της Λατινικής Αμερικής, τον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, ο οποίος σκοτώθηκε στον ανταρτοπόλεμο στη Βολιβία. Μόνο που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές που διαφωνούν για τον “θρύλο”. Συνέχεια πια γράφονται βιβλία, κείμενα και άρθρα για την ομοφοβία του κομαντάντε και για τον άκρατο σαδισμό του…

Ας δούμε λοιπόν μερικά πράγματα για την ζωή και το έργο του…, αλλά και κάποιες αντίθετες γνώμες, διότι στο εξωτερικό, άρθρα με κάτι τέτοιους τίτλους, δίνουν και παίρνουν…
 
Ché Guevara: el homofóbico que organizó el primer campo de concentración. (Τσε Γκεβάρα: Ο ομοφοβικός που οργάνωσε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης). Ενδεικτική επίσης είναι μια ανάρτηση στο Face Book που έγραφε: “…. το σαδιστικο αυτο γουρουνι (o Τσε) επεβλεπε τις τελετουργικες εκτελεσεις των πολιτικων αντιφρονουντων απο τα “επαναστατικα δικαστηρια” και κυριως μεγαλου αριθμου ομοφιλοφυλων και τρανς Κουβανων, ως διορισμενος απο τον Κομανταντε διευθυντης των φρικτων φυλακων La Cabana, μεταξυ 2 Ιανουαριου και 12 Ιουνιου 1959.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα εκτελέστηκε από έναν βολιβιανό στρατιώτη, στην ηλικία των 39, την 9η Οκτωβρίου 1967, αλλά στην Κούβα, η ημέρα του «ήρωα της επανάστασης» είναι η 8η Οκτωβρίου, δηλαδή η ημέρα της σύλληψής του. Στη Βολιβία, γιορτάζουν την μνήμη του στις 9 Οκτωβρίου και πάντα θυμίζουν στον κόσμο πως ήταν η CIA εκείνη που «καταδίωξε, βασάνισε και δολοφόνησε» τον Τσε, τους 11 μήνες του αντάρτικου στη Βολιβία. Η σορός του αργεντινού ήρωα, που είχε πεταχτεί σε έναν ομαδικό τάφο στη Βολιβία, ταυτοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια, και επέστρεψε με τιμές στην Κούβα για μια επίσημη επικήδεια τελετή.

Γεννήθηκε τη 14η Ιουνίου 1928 στο Ροσάριο. Ήταν παιδί μιας πλούσιας οικογένειας της Αργεντινής. Σπούδασε ιατρική κι αφού πήρε το πτυχίο του άρχισε να ταξιδεύει με ποδήλατο και μηχανή στη Λατινική Αμερική, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μιζέρια των πιο στερημένων ανθρώπων, ιδίως των κοινοτήτων των ιθαγενών. Το 1955 συναντά τον Φιντέλ Κάστρο, εξόριστο στο Μεξικό, κι εντάσσεται στις τάξεις των κουβανών επαναστατών που ετοιμάζονταν για αντάρτικο, εναντίον του δικτάτορα Μπατίστα. 
 
Δέκα χρόνια αργότερα, έφυγε από την Κούβα για να δώσει νέες μάχες. «Άλλες περιοχές του κόσμου ζητούν τη συνεισφορά των ταπεινών μου προσπαθειών», έγραψε ο Γκεβάρα το 1965 στον Φιντέλ Κάστρο, πριν αναχωρήσει για να προσπαθήσει να μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα της επανάστασης αρχικά στην Αφρική. Ακολούθησαν οι μήνες της «εξαφάνισής» του. Αρχικά πήγε στο Κονγκό, όπου προσπάθησε ανεπιτυχώς να καθοδηγήσει μια ένοπλη επανάσταση, πριν γυρίσει στη Λατινική Αμερική για να εμπλακεί στο…
Η συνέχεια εδώ…nikosonline.gr