Ο ΜΑΙΚΛ ΚΑΙ Ο ΜΑΙΚ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ

 

Δεξίωση προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, στην αίθουσα Benjamin Franklin στον τελευταίο όροφο του State Department. Να είμεθα ακριβείς όταν αναμασάμε το στημένο ''ρεπορτάζ''- όχι μόνο να μιλάμε για στημένα ματς- και σύμφωνα με τις ''έγκυρες'' πληροφορίες έγινε σε ιδιαίτερο θερμό κλίμα το δείπνο που παρέθεσαν οι Μάικλ Πένς και Μάικ Πομπέο (φώτο), αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αντίστοιχα.

Τι, δηλαδή; Δεν συναντήθηκαν Μπέος και Καραπαπάς, Κούγιας και Πανόπουλος, όλα ειπώθηκαν με το σεις και το σας στη δεξίωση. Και πάντα σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ''διαρροή'', έτοιμη μασημένη τροφή για τα προσκυνημένα ΜΜΕ, οι Μάικλ και Μάικ, μ' ένα στόμα συμφώνησαν:

- Κύριε Μητσοτάκη, είμαστε ευχαριστημένοι για το έργο της κυβερνήσεως σας.

Η απόλυτη επιβεβαίωση, ξεκάθαρα και επισήμως παρακαλώ, ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα εξαρτημένη στις ΗΠΑ. Λες και ο Μητσοτάκης σήμερα, ο Τσίπρας χθες, είναι υπάλληλοι της Αμερικής. Πρόεδροι σε μια θυγατρική του επιχειρηματικού ομίλου των ΗΠΑ, και τα αφεντικά, μάλλον οι προϊστάμενοι αναγνωρίζουν τη καλή δουλειά των διορισμένων επικεφαλής στο κράτος- παράρτημα.

Μετά τον πόλεμο η κακιά Αγγλία παρέδωσε στην καλή Αμερική το πατρονάρισμα στην Ελλάδα. Η οποία Ελλάδα, όπως κάθε μικρή χώρα, δεν είναι εκείνη που αποφασίζει σε ποιο ισχυρό της γης θα είναι υποτελής. Άρα, για να μιλάμε σοβαρά και υπεύθυνα, όχι πεζοδρομιακά και κομματικά, ο εκάστοτε πρωθυπουργός, από την εποχή του Καποδίστρια, δεν κρίνεται γιατί δέχεται να είναι η πατρίδα μας της προσκολλήσεως σε μια υπερδύναμη, αλλά αν αποτελεσματικά και με αξιοπρέπεια προωθεί και προστατεύει τα ελληνικά συμφέροντα, τουλάχιστον στο βαθμό που ορίζει το εκτόπισμα της χώρας στη διεθνή σκακιέρα.

Ο Μητσοτάκης, λοιπόν, θα πάει στο μεγάλο αφεντικό. Καλώς θα πάει, και δικαιολογημένα θα ζητήσει τουλάχιστον αυτά που δικαιούται η εξαρτημένη από τις ΗΠΑ Ελλάδα. Το αν πέτυχε ή όχι το ταξίδι θα φανεί αύριο, μεθαύριο. Μόνο σε ακροατήριο της πλάκας απευθύνονται αυτοί που έβγαλαν κιόλας το συμπέρασμα ότι ο Μητσοτάκης πήρε ή δεν πήρε αυτά που ήθελε.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΓΓΟΝΟΣ ΘΕΟΥ, ΓΙΟΣ ΥΠΕΡΘΕΟΥ