Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ; ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΛΕΕΙ ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η πρώτη σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου Χριστίνα Ρασσιά ήταν η πιο σκληρή αντιπολίτευση στη ζωή του μακαρίτη πρωθυπουργού. Με το βιβλίο της «10 χρόνια σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου», που κυκλοφόρησε το 1992, καταρρίπτει όλους τους μύθους που τον συνόδευαν. Και πρώτα –πρώτα αυτόν του γοητευτικού εραστή, του καρδιοκατακτητή. 

«Ένα πράγμα που με έκανε τότε να διστάσω να πω τις απόψεις μου για τον Ανδρέα ήταν η φήμη που αποκτούσε στην Ελλάδα ως Δον Ζουάν. Κι αυτή η εντύπωση που συνεχώς εδραιωνόταν στα χρόνια που ακολούθησαν, εμένα μου φάνταζε εντελώς ξένη με το χαρακτήρα του. Όλα τα χρόνια που ήμασταν μαζί, δεν είδα στον Παπανδρέου τίποτα από εκείνα που χαρακτηρίζουν τους μεγάλους εραστές».

Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ παντρεύτηκε την Ρασσιά το 1941 και την χώρισε το 1951, τουλάχιστον τρία χρόνια μετά τη γνωριμία του με την δεύτερη σύζυγο του Μαργαρίτα Τσαντ. Παρ' ό,τι ψυχίατρος, η Ελληνοαμερικανίδα από τη Λακωνία άργησε πολύ- όπως η ίδια αναφέρει στο βιβλίο της- να τον καταλάβει.

Τελικά, η κυρία Χριστίνα Ρασσιά δήλωσε βέβαιη ότι ο Ανδρέας δεν είχε καμιά σχέση με την εικόνα που έδειχνε στον πολύ κόσμο: «Όσο για τον χαρακτήρα του Ανδρέα, χρειάστηκα πολλά χρόνια για να τον αναλύσω ικανοποιητικά. Ο πραγματικός Ανδρέας Παπανδρέου δεν μοιάζει καθόλου με το προφίλ που τόσο προσεκτικά έχει καλλιεργήσει από τότε που εγκατέλειψε τη φιλόδοξη ακαδημαϊκή καριέρα του για να γίνει πολιτικός και οξύς πολέμιος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Ρασσιά περιγράφει με πολύ μελανά χρώματα τη δεκαετή συνύπαρξη της με τον Ανδρέα, και εξηγεί γιατί ωστόσο έμεινε κοντά του. «Όταν απαντώ ότι ο γάμος μου μαζί του ήταν σκέτη καταστροφή, πολλοί δείχνουν να δυσπιστούν. Αν ήταν τόσο απαίσια τα πράγματα, αναρωτιούνται, τότε γιατί έμεινα μαζί του δέκα ολόκληρα χρόνια; Για τρεις ολόκληρες δεκαετίες έψαχνα μέσα μου να απαντήσω σ' αυτή την ερώτηση. Κατά ένα μέρος, η εξήγηση οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ο Ανδρέας ήρθε στη ζωή μου βρισκόμουν σε αδιέξοδο και δεν έβλεπα άλλη οδό διαφυγής, εκτός από τον γάμο». 

Η Χριστία Ρασσιά περιγράφει στο βιβλίο της και την τελευταία φορά που μίλησε με τον Ανδρέα: «Καθόλου δεν έδινε την εντύπωση του μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Η Μαργαρίτα είχε μόλις γεννήσει το πρώτο τους παιδί, ένα αγόρι, τον ονόμασαν Γιώργο, και έδειχνε εντελώς πνιγμένος από τις ευθύνες για το μεγάλωμα ενός νεογέννητου».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε το 1919, σα σήμερα 5 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα προχουντικά δίπλα στον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου, αφού ήρθε από τις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του πολιτικού αντίπαλου πρωθυπουργού τότε Κωνσταντίνου Καραμανλή, για να εργαστεί στην κυβέρνηση του. Πέθανε Ιούνιο του 1996