ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

 

Η φωτογραφία μιλάει. Η βουβαμάρα και η ακινησία της καθηλώνει. Είναι η στιγμή της έπαρσης της ελληνικής σημαίας, αφού μόλις προγήθηκε η υποστολή της βρετανικής σημαίας. Τελετή επίσημη, τα Δωδεκάνησα είναι ελεύθερα, παίρνει τέλος η ξενοκρατία, πιο σωστά ενσωματώνονται στην πατρίδα. Γονατιστός και συγκινημένος ο δήμαρχος Ρόδου Γαβριήλ Χαρίτος και πίσω του γονατιστοί κι αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι όταν ο Άγγλος ταξίαρχος Πάρκερ παραδίδει στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη, ενώ η μπάντα παιανίζει τον εθνικό ύμνο της Μεγάλης Βρετανίας..

Συνέβη το 1947, σα σήμερα 31 Μαρτίου, αλλά επισήμως το ιστορικό γεγονός γιορτάζεται στις 7 Μαρτίου, επειδή την επομένη πέθανε ο βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος β' και ο διάδοχος του Παύλος με την περιβόητη σύζυγο του Φρειδερίκη τιμούσαν την ίδια μέρα τη μνήμη του μακαρίτη.

Τα ελληνικά Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Εκείνη την ημέρα σα σήμερα κάτοικοι από κάθε χωριό ακούγοντας να κτυπούν οι καμπάνες τραγουδούσαν τον εθνικό Ύμνο και πήγαν να μεταδώσουν το μεγάλο μαντάτο στα... νεκροταφεία. Να το μάθουν και οι πεθαμένοι μέσα στους τάφους τους. Πως ενώθηκαν με την Ελλάδα τα νησιά Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λίψος, Σύμη, Κω, Καστελόριζο και οι ''παρακειμένες νησίδες''.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ