ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ!

 

Σουλτάνο δεν τον λένε τον Ερντογάν; Τον λένε έτσι διότι έχει συμπεριφορά σουλτάνου. Ε, αφού αισθάνεται σουλτάνος, ποιο το περίεργο και προσβλητικό να προσευχηθεί μέσα στην Άγια Σοφιά ανήμερα της 29ης Μαίου, την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως; Έκανε το ίδιο που είχε διαπράξει ο πορθητής σουλτάνος το 1453.

Το πρώτο, κι όταν λέμε το πρώτο εννοούμε το απολύτως πρώτο, που έκανε ο σουλτάνος Μεχμέτ ή Μωάμεθ ο πορθητής με το που πέρασε, επιτέλους, τα κατεστραμμένα πια από τις μπάλες των κανονιών τείχη της Κωνσταντινουπόλεως, ήταν να πάει να προσκυνήσει την Άγια Σοφιά. Επειδή πραγματοποιήθηκε το όνειρο του προφήτη Μωάμεθ, να χάσουν την πρωτεύουσα τους οι άπιστοι χριστιανοί.

''Δοξασμένος ο Ύψιστος Θεός... '' είπε ο σουλτάνος ''... Έγινε το θέλημα του'' και έδωσε την πρώτη εντολή: ''Πλύνετε τα αίματα, καθαρίστε το χώρο, θυμιατίστε κι αμέσως αρχίστε να κτίζετε ένα μιναρέ, θέλω τζαμί την Άγια Σοφιά να γίνει....''. Στη συνέχεια ο πορθητής σουλτάνος ανέβηκε πάνω στην Αγία Τράπεζα και προσευχήθηκε στον Θεό των μωαμεθανών και των χριστιανών- ένας είναι ο Θεός. Και για τους σεπτούς πιστούς και για τα άπιστα σκυλιά.

Υπ΄ όψιν, παραμονή της τελευταίας επίθεσης των σουλτανικών, ο αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πήγε στην Άγια Σοφιά και μετάλαβε των αχράντων μυστηρίων, μην πεθάνει χωρίς να πάρει τη θεία μετάληψη. Πριν ξαναβρεθεί στα τείχη επισκέφθηκε τα ανάκτορα για να ζητήσει συγχώρεση- με δάκρυα στα μάτια- απ΄όσους τυχόν είχε αδικήσει. Είχε πάρει πρέφα που το πήγαινε ο διαιτητής, ο Θεός, από τον οποίον περίμεναν τη νίκη και οι δυο αντίπαλοι.

Τον Ιούνιο του 1452 ο σουλτάνος ζητάει από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να του παραδώσει την πόλη. Να, η απάντηση του αυτοκράτορα στον Τούρκο ηγεμόνα: ''Επέλεξες τον πόλεμο και δεν θα στέρξω να σε πείσω με κολακείες και όρκους να αλλάξεις απόφαση. Καταφεύγω στον Θεό εγώ κι αν το θέλημα Του είναι να δώσει την Κωνσταντινούπολη στα χέρια σου, ποιος μπορεί να αντισταθεί;''.

Σουλτάνο δεν τον λένε και τον Ερντογάν; Τον λένε έτσι διότι έχει συμπεριφορά σουλτάνου. Ε, αφού αισθάνεται σουλτάνος, ποιο το περίεργο και προσβλητικό να προσευχηθεί μέσα στην Άγια Σοφιά ανήμερα της 29ης Μαίου, την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως; Έκανε το ίδιο που είχε διαπράξει ο πορθητής σουλτάνος το 1453.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΜΥΝΑ ΜΕ...ΤΟΞΑ ΚΑΙ ΣΦΕΝΤΟΝΕΣ