ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΤΟ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε στις εκλογές αλλά είναι πιο ισχυρός από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Από πού βγαίνει αυτό; Αν κατέβουν οι δυο τους στις εκλογές, αλλά σαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι, χωρίς το χρίσμα από τα δυο μεγάλα κόμματα, τότε ο Τραμπ για πλάκα θα πάρει το σκαλπ του Μπάιντεν.

Το θέτω και αλλοιώς. Όλοι στην Αμερική αναγνωρίζουν ότι ο μόλις μέχρι χθες πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ισχυρή προσωπική επιρροή σε πολύ μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος. Γι’ αυτό, άλλωστε, σκέφτεται να φτιάξει προσωπικό κόμμα. Να κόψει τις παρτίδες με τους ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι δεν τον κάνουν κέφι. Επειδή ο σύζυγος της Μελάνια δεν συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος του ρεπουμπλικάνικου κόμματος, αλλά θέλει το κόμμα να υπηρετεί τον ίδιον.

Υπ’ όψιν ότι στις εκλογές ο Τραμπ είχε κατέβει πριν τέσσερα χρόνια- και είχε κερδίσει- χωρίς να πάρει το χρίσμα του κόμματος (!), το οποίο τελικά του το έδωσαν διότι δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Και γιατί ο βαψομαλλιάς είχε ρεύμα, και γιατί δεν υπήρχε πιο ''εμπορικός'' ανταγωνιστής του από τους ρεπουμπλικάνους.

Πιθανόν, πιθανότατα ο Τραμπ να έχει τελειώσει πολιτικά. Να μη ξανασηκώσει κεφάλι. Κακό σπυρί είναι και στους κομματικούς ρεπουμπλικάνους. Για τους δημοκρατικούς είναι πρόσωπο απεχθές, προσβάλλει την πολιτική, τη δημοκρατία, την Αμερική. Προς το παρόν, όμως, ο Τραμπ είναι παίκτης υπολογίσιμος. Και σε μια άτυπη συνεργασία οι επιτελείς των δυο κομμάτων ψάχνονται πως να τον βγάλουν τον βγάλουν από τη μέση. Κι αυτό το ξέρει πολύ καλά ο ξανθομπάμπουρας.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, της μειοψηφίας του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βουλή των κοινοτήτων Κέβιν Μακάθυ επισκέφτηκε τον Τραμπ στη βίλα του στη Φλόριντα. Γιατί; Να δουν τι θα κάνουν οι δυο πλευρές, δηλαδή ρεπουμπλικάνοι και… Τραμπ, πως θα πάρουν την πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Οι ρεπουμπλικάνοι, δηλαδή, ζήτησαν τη βοήθεια του Τραμπ, άρα δεν τους συμφέρει να ξεκόψουν τα τσανάκια τους απ’ αυτόν, τον θεωρούν ακόμα μέλος τους, για να πάρουν τη ρεβάνς από τους δημοκρατικούς. Και από την άλλη, ο Τραμπ τραινάρει προς το παρόν την ίδρυση δικού του κόμματος.

Διαβαστε ακομα:

ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ, Η… ''ΦΡΙΚΗ'', Η ΜΙΣΗΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ