ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

 
Πλάκα πλάκα η φτωχή και μικρή Ελλαδίτσα μας έτσι κι αλλοιώς μεγάλωσε και θέριεψε μέσα σε 200 χρόνια μόνο, από τότε που άρχισε να παίζει σαν ανεξάρτητο κράτος. Κι αν είναι υπερβολή αυτή η εκτίμηση, σίγουρα η Ελλάδα μας - με τους μίζερους και φουκαριάρηδες Έλληνες - δεν είναι ίδια, όπως ήταν πριν 50 και 100 χρόνια.

Το όνειρο του Χαρίλαου Τρικούπη ήταν η σύνδεση του Ρίου και του Αντιρίου. Και το είπε στη Βουλή των Ελλήνων το 1889, σα σήμερα, 30 Μαρτίου, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Έπρεπε να περάσουν 85 χρόνια, να σκάσει μύτη το ΠΑΣΟΚ, το 1974, για να αρχίσει να μιλάει ο αρχηγός του, ο Ανδρέας Παπανδρέου, περί... οραμάτων, για άλλα άσχετα θέματα.

Άλλο το όνειρο, άλλο το όραμα. Πιο κουλτουριάρικο, πιο εφετζήδικο το... όραμα. Ο Ανδρέας δεν ήταν Τρικούπης, δηλαδή ένας παλιομοδίτης, να παίζει με πολυμεταχειρισμένα τρυκ.

 

Τέλος πάντων, κατέθεσε στη Βουλή ο Χαρίλαος Τρικούπης το... όνειρό του, το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε το 2004, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι πρώτοι που πέρασαν τη γέφυρα που συνδέει Ρίο και Αντίριο ήταν οι λαμπαδηδρόμοι της ολυμπιακής Φλόγας.
Θα πει κανείς και θα έχει δίκαιο πως αν αναλάμβανε η Ελλάδα τους ολυμπιακούς αγώνες, ακόμα θα έπαιζε το όνειρο του Τρικούπη για τη ζεύξη. Είπαμε, όμως. Έτσι ή αλλοιώς η Ελλάδα μας απέκτησε ένα ακόμα δακτυλίδι, ένα ακόμα κόσμημα που το χρειαζόταν και την κάνει περήφανη. 

Διαβαστε ακομα:

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ '21 ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ.... ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΛΑ