ΠΩΣ ΕΦΘΑΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

 
Δεν υπήρχε καμιά Ελλάδα την περίοδο της τουρκοκρατίας. Να ξέρουμε τι λέμε. Μέχρι το 1821 στο χάρτη δεν υπήρχε κανένα κράτος Ελλάς. Και πριν από τα 400 χρόνια του κατακτητή οθωμανού. Να ξέρουμε τι λέμε. Ποιο Βυζάντιο; Αυτό ήταν πολυεθνική και πολυφυλετική  αυτοκρατορία, στην οποία κυριαρχούσε η ελληνική γλώσσα και ο χριστιανισμός. Αυτό δεν σημαίνει ότι η δουλειά συνδέεται με την Ελλάδα της κλασικής αρχαιότητος.

Σα σήμερα 19 Ιουλίου, το 1827 υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις, αυτές που αργότερα έστειλαν τα παπόρια τους στο Ναβαρίνο και κατέστρεψαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Έτσι έγινε «ελεύθερη» η Ελλάδα μας. Με τη διπλωματική πρώτα και μετά τη στρατιωτική ισχύ των ξένων. Να το ξέρουμε. Να το θυμόμαστε.

Προηγουμένως είχαν μπει οι βάσεις με το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης και ακολούθησε εκείνο του Λονδίνου που προέβλεπε:

1. Με τη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων, Ανακωχή Ελλάδος και Τουρκίας.
2. Η Ελλάδα γίνεται κράτος αυτόνομο, όμως με την επικυριαρχία του Σουλτάνου.
3. Η Ελλάδα θα έχει αυτόνομη κυβέρνηση και αυτόνομη διοίκηση, που δεν χρειάζεται να επικυρώνεται από τον Σουλτάνο.
4. Όσοι Τούρκοι εγκαταλείψουν την Ελλάδα θα αποζημιωθούν για τις ιδιοκτησίες τους.
5. Στο μέλλον θα χαραχθούν τα συγκεκριμένα σύνορα της Ελλάδος.
6. Καμία από τις Μεγάλες Δυνάμεις να μην περιμένει πολιτικά αλλά και εμπορικά οφέλη από την Ελλάδα.

 

Είδες τι καλοί είναι οι ξένοι! Δεν τελειώσαμε.Πέρασαν τρεις μήνες και το Πρωτόκολλο του Λονδίνου είναι σα να μην υπογράφτηκε. Πρώτη ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά σχετικά με την εφαρμογή του λονδρέζικου Πρωτόκολλου η Ρωσία, όταν πλέον ο Καποδίστριας είχε εκλεγεί στην Τροιζήνα. Και για να μην αφήσουν... μόνη την Ρωσία στο λεγόμενο «ελληνικόν ζήτημα», μπήκαν στο παιχνίδι οι άλλες δύο μεγάλες δυνάμεις.
Κανένας δεν βοηθάει κανέναν χωρίς λόγο. 
Επί του θέματος. Οι Άγγλοι καθυστερούν να συνεργαστούν με τους άλλους δυο στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου. Τον Αύγουστο του 1827 ο Σουλτάνος γράφει στα πασουμάκια του τα Πρωτόκολλα Πετρούπολης και Λονδίνου. Τον Σεπτέμβριο τελεσίγραφο από τις Τρεις Δυνάμεις στους Τούρκους: ''Αυτά έχουμε αποφασίσει, τα δέχεστε, διαφορετικά με ενωμένο στρατό θα επιβάλλουμε την ανακωχή''.

 

Αντίδραση του Σουλτάνου: ''Ξανά μανά στα πασουμάκια μου. Αν θέλετε πόλεμο, θα τον έχετε''!

Γιατί ξηγιέται έτσι η Τουρκία απέναντι στις Τρεις Δυνάμεις. Επειδή οι γεννημένοι ιντριγγαδόροι Άγγλοι κάνουν διπλό παιχνίδι και παρασκηνιακά στέλνουν ''μήνυμα'' στον Σουλτάνο ότι είμαστε μαζί σου, όμως καλό είναι να συμφωνήσεις στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου.

Στη συνέχεια: Γαλλία και Ρωσία μυρίστηκαν την ανέντιμη στάση της Αγγλίας. Η Τουρκία ζητάει μεσολάβηση της μέγιστης χαμούρας του Μέτερνιχ.

Η Ελλάδα τι ρόλο βαράει; Δεν υπάρχει καμία Ελλάδα. Υπάρχει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και 12 μητροπολίτες που επισκέφθηκαν τον Σουλτάνο στις 18 Σεπτεμβρίου το 1827. Για ποιο λόγο; Να παραδώσουν στον σουλτάνο την «Υποταγή»(!) 31 οπλαρχηγών της Ρούμελης. Και ο φιλάνθρωπος σουλτάνος παραχώρησε αμνηστία στους προσκυνημένους.

Τελικά. Γίνεται η Ναυμαχία στο λιμάνι της Πύλου, στο Ναβαρίνο. Ακολουθεί ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1828. Και η Συνθήκη της Ανδριανούπολης, το 1829. Η Ελλάδα ελεύθερη. Και όρμησαν οι Έλληνες να ξεσκίσουν την Ελλάδα. Στο φινάλε δικιά τους είναι, και με τη βούλα των ξένων. Και ακόμα το ξέσκισμα καλά κρατεί. 

Διαβαστε ακομα:

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΓΥΡΙΣΤΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ