Η ΑΠΙΘΑΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ!

 
Μια αληθινή ιστορία, να καταλάβει και ο διπλωματούχος χάλιας, ότι στη ζωή μιλάνε τα συμφέροντα. Όχι τα λόγια, οι εξαγγελίες, οι δεσμεύσεις κι άλλες τέτοιες παπαριές. Να, ένα επεισόδιο όπου στο όνομα της σκοπιμότητας αγνοούνται συναισθηματισμοί και κάθε είδους κολλήματα, κι αν χρειαστεί προκύπτουν συμμαχείς ακόμα και με τον διάολο.

Τον Ιούλιο του 1820 από τον σουλτάνο κηρύσσεται φιρμανλής, δηλαδή αντάρτης και αποστάτης ο στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής της Ελλάδος. Ο περιβόητος Αλή Πασάς (φώτο) και καλείται να σπεύσει στην Κωνσταντινούπολη να προσκυνήσει, να φιλήσει τα πόδια του σουλτάνου. Διορία 40 ημέρες.

Ο Αλβανός ήξερε πως αν ανταποκρινόταν στη σουλτανική... πρόσκληση, θα έχανε το κεφάλι του. Έτσι περιμένει στα Γιάννενα, στην έδρα του, να τον κτυπήσουν τα στρατεύματα του Μαχμούντ Γ', του σουλτάνου. Ο τουρκικός στόλος στο μεταξύ καταφθάνει από το στενό της Κέρκυρας, αποκλείει τον Αλή και αμέσως ο σουλτανικός ναύαρχος άρχιζει νταραβέρι με τους Σουλιώτες. Σας τάζω το Σούλι, να επιστρέψετε ελεύθερα στην πατρίδα σας, αρκεί να πολεμήσετε μαζί μου. Σύμφωνοι ήταν η απάντηση από τον φύλαρχο των Σουλιωτών, τον Μάρκο Μπότσαρη. Μαζί να πολεμήσουμε το κάθαρμα τον Αλή.

Φοβερό σκηνικό, ε; Τούρκοι εναντίον Τούρκων, δηλαδή των δυνάμεων του Αλή. Από την άλλη, Έλληνες, δηλαδή Σουλιώτες, στο πλευρό των Τούρκων. Ενάντια στον ορκισμένο διώκτη τους, τον Αλή Πασά

Οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν τη συμφωνία με τους Σουλιώτες, την έκαναν γυριστή. Τότε οι Σουλιώτες την κάνουν κι αυτοί γυριστή, χτυπάνε την πόρτα του Αλή. Ερχόμαστε μαζί σου, αν μας δώσεις αυτά που μας υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος του σουλτάνου, συν 200.000 γρόσια. Για τη μπέσα, δώσε μας να κρατάμε ένα από τα εγγόνια σου κι εμείς σου στέλνουμε έξι δικούς μας. Η συμφωνία υπογράφτηκε το 1820, σα σήμερα, 6 Δεκεμβρίου.

Αρχίζουν οι Σουλιώτες να ενοχλούν τον στρατό του σουλτάνου, για πάρτη τους αλλά και για λογαριασμό του Αλή Πασά, του μέχρι χθες αιώνιου εχθρού τους. Το πιο μεγάλο όνειρο του Αλή Πασά ήταν να ξεπαστρέψει τους Σουλιώτες, και τελικά - αφού του κόστισε ακριβά τούτη η δουλειά - κατάφερε να τους διώξει από τα χωριά τους.

Η συνέχεια. Οι σουλτανικοί επανέρχονται με νέες, καλύτερες προτάσεις στους Σουλιώτες. Ελάτε μαζί μας, μην το ρισκάρετε με τον καταδικασμένο Αλή Πασά. ''Τι μας λέτε, ωρέ! Εδώ έχει πέσει μπέσα!''. Αν απαρνηθούν τη μπέσα τους οι Σουλιώτες είναι σα να ακύρωναν την ύπαρξή τους. Στα χρόνια τους δεν δούλευαν τα χαρτιά και τα συμβόλαια, μόνο ο λόγος, η μπέσα.

Το σκηνικό έχει τρεις παίκτες. Σουλτανικοί, Σουλιώτες, Αλή Πασάς. Εμφανίζεται τέταρτος παίκτης, οι Φιλικοί. Ο Υψηλάντης στέλνει στο Σούλι τον Περραιβό, σύντροφο παλιό των Σουλιωτών, ο οποίος ξέρει τι σόι φάρα είναι αυτοί και ποιες οι ιδιαιτερότητές τους. Οι Σουλιώτες, για πάρτη τους, όχι για την Ελλάδα, ρε γαμώτο..., αποδέχονται τον πρώην συμπολεμιστή τους Περραιβό και, μάλιστα, του δίνουν την αρχηγία στη συμμαχία τους με τον Αλή!!!

Σκηνικό. Ο Περραιβός, δηλαδή η Φιλική Εταιρεία, δηλαδή η Ελλάδα που ακόμα δεν έχει ξεσηκωθεί κατά του Αλή Πασά, γίνεται ένα με το κτήνος που τον αποκήρυξε ο σουλτάνος.

 

Η συνέχεια. Ο Αλβανός Σιλιχτάρ Μπότα πήρε πρέφα ότι κάτι βρωμάει. Ότι οι Σουλιώτες, οι σύμμαχοι τώρα, κάτι ύποπτο ετοιμάζουν με τους Φιλικούς και λιποτακτεί από τον Αλή Πασά και με 400 δικούς του την κάνει στον σουλτανικό Χουρσίτ. Ο Αλή Πασάς τα χρειάστηκε.
Να, και το πιο απίθανο των απίθανων. Ο Περραιβός, μετά το φευγιό του Μπότα, την απιστία Μπότα να αλλάξει στρατόπεδο, και βέβαια την εντολή Υψηλάντη, έγραψε τούτο το απίστευτο γράμμα στον Αλή Πασά: “Επληροφορήθην τα ορθά και πατρικά σας φρονήματα δια το ελληνικόν έθνος. Όθεν κατά χρέος εγνωστοποίησα όλα ταύτα όπου ανήκει, δια να εξαλείψω πάσαν αμφιβολίαν από μερικούς και βεβαιώσω το προς το έθνος θερμόν ζήλο σας...”.

Ο Αλή Πασάς βέβαια δεν μάσησε. Όσο του είχαν... εμπιστοσύνη οι ενάντιοι στο σουλτάνο Έλληνες, άλλη... τόση και περισσότερη τους είχε κι αυτός.

Διαβαστε ακομα:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ