ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΩΡΕΣ ΞΕΡΙΖΩΣΑΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ

 
Ο στρατηγός Στανκουλέσκου είναι ο υπουργός εθνικής αμύνης στη Ρουμανία όταν καταργήσανε με συνοπτική διαδικασία το κομουνιστικό κόμμα. Ο γαλονάς, διορισμένος  σηκώνει το τηλέφωνο το πρωί από το γραφείο του και συνομιλεί με τον 39χρονο εισαγγελέα Νταν Βοϊνέα. Ήταν 25 Δεκεμβρίου, σα σήμερα, το 1989.
“Αγόρι, φτιάξε στα γρήγορα ένα κατηγορητήριο σε βάρος Νικολάε και Ελένης Τσαουσέσκου. Κύριε εισαγγελεύ, δεν έχουμε χρόνο, γράψε τηλεγραφικά τις κατηγορίες, να τελειώνουμε...”.
Κάποια πράγματα τα θάβει η Ιστορία. Κι αν τα ξεθάψει δεν ξέρεις γιατί τα θυμήθηκε, κι αν όλα είναι σκέτο σινεμά. Κράτος, μονοκρατορία με ρίζες είναι στην Ρουμανία ο Τσαουσεσκου, αδίστακτο τομάρι του κερατά, γεννημένος για ολοκληρωτικό καθεστώς, από πιτσιρικάς μέλος του κομουνιστικού κόμματος. Δικό του μαγαζί στο όνομα του... κομουνισμού και από τη μια στιγμή στην άλλη όλα έγιναν χαρτοπόλεμος. Αέρας.
Φοβερά πράγματα. Να συνεχίσουμε την ιστορία, την αληθινή, το ένα ακόμα ''επεισόδιο'' στην απόφαση(;) να αλλάξει με τη μια το σκηνικό, η κατάσταση σ' όλη την ανατολική Ευρώπη. Την ίδια, λοιπόν, κιόλας μέρα, τότε που τηλεφώνησε ο στρατηγός στον εισαγγελέα, γίνεται η δίκη του δικτάτορα, του κυβερνήτη της Ρουμανίας, του γραμματέα του κομουνιστικού κόμματος Νικολάε Τσαουσέσκου. Ολοκληρώθηκε η δίκη στις 3 το μεσημέρι, δεν κράτησε περισσότερο από μια ώρα! Το εκτελεστικό απόσπασμα τους σκότωσαν αμέσως. Δεν υπήρχε λόγος να καθυστερήσουν το έργο ούτε λεπτό. 
Ποιος ήταν πίσω από τον στρατηγό Στανκουλέσκου; Αυτός που είπε στο αυτί του εισαγγελέα Βοϊνέα να ζητήσει τη ζήτησε τη θανατική ποινή του μέχρι χθες πανίσχυρου Τσαουσέσκου. Η αλήθεια είναι πως και να μην ήταν τίποτα προσχεδιασμένο από μυστικές υπηρεσίες, όταν γυρίσει ο τροχός όλοι γίνονται επιτότου πάλι πιόνια της νέας τάξης πραγμάτων..Διαφορετικά παίζουν το κεφάλι τους. Από μέλη του παλιού μουσικού συνόλου παραδίνονται, γίνονται οργανάκια στη νέα ορχήστρα. 
Το ζεύγος Τσαουσέσκου (φώτο, την εποχή της παντοδυναμίας τους) αρνήθηκε να ασκήσει έφεση. Οδήγησαν τον Νικολάε και την γυναίκα του στο προαύλιο του στρατοπέδου που έκαναν πρόχειρα τη δίκη κι εκεί περίμεναν τρεις φαντάροι και τους εκτέλεσαν. Πατ κιούτ, που λέμε.
Φοβερή γυναίκα η 'Ελενα Πετρεσκου, γεννήθηκε Ιανουάριο του 1916, δυο χρόνια μεγαλύτερη από τον Τσαουσέσκου. Η παρανοίκή, την λες και ανόητη. Παντρεύτηκε τον Νικολάκη το 1965 κι έκαναν τρία παιδιά. Η 'Ελενα Τσαουσέσκου είχε την τρέλα μα μαζεύει... πτυχία σπουδών από ξένες χώρες, κωλόχαρτα να αποδεικνύουν τη σοφία και το πνευματικό της περιεχόμενο. Μαϊμού διπλώματα. Και η Ακαδημία Αθηνών της έδωσε ένα, την περίοδο της αδελφής δικτατορίας των χουντικών αξιωματικών στην Ελλάδα  
Σχετικά με την αλλαγή στην Ρουμανία. Η δουλειά ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου το 1989 με διαδηλώσεις και αφορμή την κυβερνητική απόφαση να εκτοπίσει έναν ιερέα, που είχε στραφεί κατά του Τσαουσέσκου. Στις 18 Δεκεμβρίου 30 νέοι με τη σημαία της Ρουμανίας, όμως χωρίς το σφυροδρέπανο, κάνουν πορεία στο κέντρο του Βουκουρεστίου, ενώ έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στους δρόμους.
Στις 22 Δεκεμβρίου ο Τσαουσέσκου διατάζει στρατιωτικό νόμο και διορίζει υπουργό Άμυνας τον Βίκτωρ Στανκουλέσκου (!), ο οποίος αγνοεί τον δικτάτορα και δίνει εντολή στις στρατιωτικές μονάδες να επιστρέψουν στους στρατώνες. Στις 23 Δεκεμβρίου Νικολάε και Ελένη προσπαθούν να το σκάσουν, αλλά τους συλλαμβάνει η αστυνομία.

Πέρασαν 32 χρόνια. Η Ρουμανία παραμένει η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης. Άλλη μια νίκη του λαού κατέγραψε η Ιστορία, πάντως.

Διαβαστε ακομα:

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ Η... ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ