ΤΑ 900 ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

 
Η απελευθέρωση της Βουλγαρίας έγινε σα σήμερα 3 Μαρτίου, το 1878. Μισό αιώνα μετά το ελληνικό 1821. Οι Βούλγαροι ήταν κάτω από τον Οθωμανό κοντά στα 500 χρόνια, έναν ολόκληρο αιώνα περισσότερο από τα ελληνοπούλα. Ο σουλτανικός στρατός κατέλαβε πλήρως την Βουλγαρία το 1396, 57 χρόνια πριν την πτώση της Κωνσταντινούπολης. 
Βάλτα κάτω και κάνε τις συγκρίσεις, Ελλάδος και Βουλγαρίας. Τελικά, η Βουλγαρία αφού ξεσηκώθηκαν οι δικοί της Κατσαντώνηδες, Καραϊσκάκηδες και Κολοκοτρώνηδες και με τη βοήθεια των Ρώσων και των Δυτικών, καθάρισε από την οθωμανική αυτοκρατορία. Και από το 1946, δηλαδή μόλις 68 χρόνια μετά, γίνεται σοσιαλιστική. Το έργο κρατάει μέχρι το 1989 όταν καταρρέουν όλα τα κομουνιστικά κόμματα στην ανατολική Ευρώπη.
Για μια φορά ακόμα στους δρόμους οι Βούλγαροι, όταν γλύτωσαν πλέον και από τον κομουνισμό, την βγάζουν σήμερα πολύ δυτικά. Πολύ καπιταλιστικά. Με τη διαφορά ότι οι ίδια έχουν φράγκα, ενώ πεινάει το κράτος. Όλα παίζουν στο μαύρο. Στο παράνομο. Και η κυβέρνηση, ποια κυβέρνηση... , δεν είναι σε θέση να σφίξει τα λουριά. 
Κυριαρχεί η ιδιωτική επιχειρηματικότητα στη σημερινή Βουλγαρία. Καμία σχέση π.χ. η Σόφια με την πρωτεύουσα μόλις 30 χρόνια πριν. Αρκεί να σημειώσει κανείς ότι από τα χίλια κτήρια της Σόφιας τα 900 σηκώθηκαν μετά την αλλαγή. 
Φώτο, από το ιστορικό κέντρο στη βουλγάρικη πρωτεύουσα.
Διαβαστε ακομα:

ΡΙΞΕ, ΡΕ, ΤΟ ΣΩΣΙΒΙΟ, ΜΗΝ ΠΝΙΓΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ