ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Ο Α' ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

 

Εμφανίζεται πέμπτο κόμμα, στο οποίο γρήγορα ξεχωρίζει ο ηγέτης, ο Χαρίλαος Τρικούπης, ένας πολιτικός γαλουχημένος δυτικά, ευρωπαϊκά, και το βλέμμα μονίμως στραμμένο στην Αγγλία. Ο βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος Α', βρετανόδουλος, θέλει να έχει πρώτο λόγο στα μαγειρέματα της πολιτικής ζωής και άμα λάχει απειλεί, ή να παραιτηθεί  από το θρόνο ή να κάνει πραξικόπημα βασιλικό.

Ρίχνουμε κάποιες πινελιές στην Ελλάδα του 1872. Σε φόντο η περιβόητη ληστεία στο Δήλεσι το 1870 και η απαγωγή μετά σφαγής των Άγγλων περιηγητών - σήμερα θα τους λέγαμε τουρίστες. Και το σκάνδαλο του 1871, το “Λαυρεωτικό”, η οικονομική καταστροφή χιλιάδων μικρομετόχων της εταιρείας του Λαυρίου - σήμερα θα μιλάγαμε για σκάνδαλο χρηματιστηρίου.
Ενάμισυ αιώνα πριν η Ελλάδα είναι πολιτικά ασταθής, ρευστή, με εκλογές κάθε τόσο, με συγκυβερνήσεις, πότε δύο κόμματα, πότε τρία  κυβερνάνε μαζί και μετά από λίγο ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει σύνθεση. Και πάντα η Ελλάδα να ψάχνεται πως θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια.

Πόσα πράγματι στην πατρίδα μας... ΔΕΝ αλλάξανε, σε πείσμα του κυρίαρχου συνθήματος στην πολιτική, αυτό με την ''Αλλαγή”. Ο Γεώργιος Παπανδρέου από το 1961 ξεκίνησε “τον ανένδοτο αγώνα” για την Αλλαγή και όλοι σαλιαρίζουν αυτή τη λέξη ή άλλες παρόμοιες. Και, τελικά, πάντα γίνεται η μούφα Αλλαγή.

Σα σήμερα 16 Μαρτίου, το 1872, έγινε ο πρώτος στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου τελικός με “θεσμικό χαρακτήρα”. Ο τελικός κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα σε δύο ομάδες που σήμερα δεν υπάρχουν. Κάποια Ουώντερερς νικήτρια με 1-0 κάποιας Ρόγυαλ Εντζηνίαρς.

Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ανώτερος του πρωταθλήματος ο τελικός του κυπέλλου Αγγλίας, στον οποίον πάντα προσέδιδε επισημότητα η απαραίτητη παρουσία της βασίλισσας στο Ουέμπλεϋ, εκεί όπου έπαιζε μόνον η εθνική ομάδα. Τα πράγματα... άλλαξαν στην Αγγλία και πλέον πιο σημαντικό είναι το πρωτάθλημα, διότι αυτό φορτώνει με πακέτα τα ταμεία των ΠΑΕ, ιδιαίτερα από τότε που έγινε η πρέμιερ ληγκ, αλλά και το τσάμπιονς ληγκ. Μετά το πρωτάθλημα ακολουθεί το ληγκ-καπ και το κύπελλο Αγγλίας. Γι' αυτό, άλλωστε, στα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του κυπέλλου οι περισσότερες ομάδες παίζουν με ρεζέρβες.
Διαβαστε ακομα:

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΟ... ΜΝΗΜΑ ΜΠΑΙΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ