ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο ΚΟΣΚΩΤΑΣ

 

Κυριακή του μεγάλου παιχνιδιού Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, το 1988. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι ο Γιώργος Κοσκωτάς, πρόεδρος του Ολυμπιακού, υπόδικος για το σκάνδαλο της τράπεζας Κρήτης, δραπετεύει καβατζωμένος στην καρότσα ενός ημιφορτηγού. Από τον Αργύρη Σαλιαρέλη, μετέπειτα πρόεδρο του Ολυμπιακού είχε οργανωθεί το σχέδιο φυγάδευσης του Κοσκωτά στο εξωτερικό. Από τις εγκαταστάσεις της «Γραμμής», στην Παλλήνη ο τότε μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού βρέθηκε μέσα στο λήαρ τζετ του Σαλιαρέλη.

Πρόκειται για μια σκοτεινή ιστορία, αυτή ανάμεσα στον Κοσκωτά και τον Σαλιαρέλη, της οποίας οι λεπτομέρειες πιθανόν να φωτιστούν μετά από κάποιες δεκαετίες. Τα γεγονότα προσφέρονται για ξεκάθαρες ερμηνείες, όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από εικασίες.

Ο Σαλιαρέλης, λοιπόν, με το ιδιωτικό του αεροπλάνο βοήθησε τον Κοσκωτά να δραπετεύσει. Στη συνέχεια ο Σαλιαρέλης έγινε ιδιοκτήτης της Βραδυνής αλλά και του Ολυμπιακού, που είχε αγοράσει ο Κοσκωτάς, με χρήματα που είχε υπεξαιρέσει από την τράπεζα Κρήτης. Οι ΔΕΚΟ επί ΠΑΣΟΚ τοποθετούσαν τα αποθέματα τους στην τράπεζα του Κοσκωτά, την Κρήτης, κι αυτός αγόραζε τα άντερα του, όχι μόνο την Βραδυνή, την Καθημερινή, το ραδιόφωνο του Σκαϊ. Σκορπούσε τα εκατομμύρια αέρας πατέρας χαρτοπόλεμο, με τη σιγουριά ότι είναι ανεξέλεγκτος, αφού δούλευε για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Σταύρος Κοσκωτάς (στη φώτο, δεξιά), ο αδερφός του Γιώργου (στη φώτο, στο κέντρο) πήγαινε π.χ. στην Δράμα να αγοράσει δύο παίκτες για τον Ολυμπιακό και τα λεφτά τα είχε σε χαρτοσακούλες μέσα. ''Πόσο κάνει αυτός ο παίκτης; Πέντε εκατομμύρια, μόνο... Πάρτε δεκαπέντε!''. Έμπαινε ο Γιώργος Κοσκωτάς σ' ένα ζαχαροπλαστείο στην Ηλιούπολη και ρώταγε τον ιδιοκτήτη. «Πουλάς το μαγαζί σου;» Όχι, δεν το πουλάω, έλεγε ο άλλος. Ο Κοσκωτάς, όμως, το ήθελε το ζαχαροπλαστείο να το κάνει υποκατάστημα της τράπεζας Κρήτης. «Αν το πούλαγες, κύριε, πόσα λεφτά θα ζήταγες;»

 

-Ε, δεν θα έπιανα 20 εκατομμύρια δραχμές;

Ο Κοσκωτάς του έδωσε μια επιταγή 70 εκ. και πήρε το μαγαζί.

 

Οι αράδες αυτές με αφορμή το θάνατο του Αγαμέμνονα -Μένιου Κουτσόγιωργα στο Ειδικό Δικαστήριο για το περιβόητο σκάνδαλο Κοσκωτά. Μια δίκη που η Ελλάδα της μεταπολίτευσης την βίωσε ως τηλεοπτικό σήριαλ, με τις ώρες κάθε πρωί επί 9,5 μήνες. Σα σήμερα 11 Απριλίου, το 1991, το Νο 2 του ΠΑΣΟΚ, ο υπόδικος και δωροδοκηθείς στην Ελβετία Κουτσόγιωργας έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ενώ απολογούνταν. Πέθανε μετά από επτά μέρες.

Ο Αργύρης Σαλιαρέλης πιτσιρικάς για να βρει την τύχη του είχε πάει στο Ζαίρ, έκανε κάποια λεφτά, στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Κένυα και αγόρασε ένα κτήμα επειδή του είπαν οι ιθαγενείς Μασάι ότι βγάζουν απ’ εκεί ρουμπίνια. Έγινε πράγματι το ορυχείο, όμως τα ρουμπίνια ήταν δεύτερα, παρακατιανά, Β’ εθνικής. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ως ρουμπινοβασιλιάς ασχολήθηκε με το εμπόριο καυσίμων, λανσαρίστηκε υποψήφιος μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, πλακώθηκε στα δικαστήρια με τον Νταϊφά, έμπλεξε με τον Κοσκωτά και κατέληξε φυλακή κι αυτός.

Διαβαστε ακομα:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ