Ο ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΧΑΛΑ

 
Ρεπορτάζ από Βουλγαρία. Γειτονιά μας είναι η Βουλγαρία, το διπλανό χωριό κι αξίζει να ασχολούμεθα μ' αυτό, για ό,τι σημαντικό και κρίσιμο συμβαίνει εκεί και είναι ικανό να επηρεάσει τη ζωή μας; Κορίτσια, το πώς παίζει μπάλα ο Μητσοτάκης και το τι ζόρια τραβάει ο Τσίπρας έχει τόσο ενδιαφέρον όσο και ποιος είναι ο κουμανταδόρος σε μια άλλη γωνιά των συνόρων μας.
Πώς έγινε πρωθυπουργός αυτό το αλάνι ο Μπόικο Μπορίσωφ στον άλλο μαχαλά; Τούρκικη λέξη αυτή. Μαχαλάς, μαστραπάς, ζεβντάς, καραβανάς, χαλβάς, ντολμάς, χιλιάδες, όχι εκατοντάδες οι τούρκικες λέξεις που έχουν περάσει στην ελληνική και βουλγάρικη γλώσσα. Τετρακόσια χρόνια είναι αυτά, και για τους Βούλγαρους πεντακόσα (1393- 1878)!
Το 1878 απελευθερώθηκαν από του Τούρκο αυτοί κι είχαν σκλαβωθεί ενωρίτερα. Ακούς Λέφσκι και λες είναι η ομάδα η ποδοσφαιρική. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός εμείς αυτοί ΤΣ.Σ.ΚΑ  και Λέφσκι, από το όνομα του Βασίλ Λέφσκι, του Κολοκοτρώνη και Καραϊσκάκη μαζί της Βουλγαρίας.
Ο Μπόικο ήταν υπουργός δημόσιας τάξεως στην κυβέρνηση Συμεών. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Ο Συμεών, γιός του τελευταίου βασιλιά της Βουλγαρίας, φυγαδεύτηκε 6 χρονών στο Ισραήλ το 1943, και από το πουθενά, ούτε βουλγάρικα δεν μιλούσε, τον φέρανε πίσω και πανηγυρικά εξελέγη πρωθυπουργός. Ποιος την κανόνισε τη δουλειά; Το βουλγάρικο ΚΚ, αυτό που κυβερνούσε μέχρι το 1989, σε συνεργασία με το “τούρκικο” κόμμα της Βουλγαρίας βάλανε μπροστά τον Συμεών κι αυτοί συνέχισαν το ίδιο κουπί, ενώ από την άλλη η μαφία έκανε τη δική της δουλειά.
Η Βουλγαρία των 7εκ. έχει 800.000 “Τούρκους”, δηλαδή μουσουλμάνους Βούλγαρους γι' αυτό το κόμμα τους έχει λόγο, όπως και το πρώην κομμουνιστικό κόμμα. Ηγέτης του “τούρκικου” κόμματος ο Αχμέτ Ντογκάν, λίγο πριν παραιτηθεί, τον κατήγγειλε ο Μπορίσωφ, ότι τον απειλούσε με δολοφονία. 
Τρεις φορές έχει κάνει πρωθυπουργός ο Μπόικο Μπορίσωφ, και το πιθανότερο να ξαναγίνει μια αφορά ακόμα. Παλαιοκομματικός και αρχηγός κόμματος... ευρωπαϊκού, με σκοπό να εκσυγχρονίσει την Βουλγαρία. Μια χώρα της Ευρώπης πλέον και του ΝΑΤΟ, που δεν έχει καταφέρει να βάλει το ευρώ στην οικονομία της. Συνεχίζει να παίζει ακόμα με το εθνικό νόμισμα, το λέβα, άσχετο αν όλος ο κόσμος στην Βουλγαρία μετράει τα πάντα σε ευρώ.
Λαϊκός τύπος, απλός και πολύ της διαπλοκής ο Μπορίσωφ. Γεννήθηκε το 1959, σα σήμερα 13 Ιουνίου. Το 1992, ένας ισχυρός Έλληνας επιχειρηματίας πήγε στη Σόφια και αγόρασε μία τεράστια έκταση, ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο. Δεν το έκανε το ταξίδι στο χαλαρό, βέβαια. Η “ομάδα” που συνεργάζονταν από την Ελλάδα με τον Μπορίσωφ, αυτόν σύστησε στον επιχειρηματία, για την προστασία του όσο θα βρισκόταν στη Σόφια. 
Ένας μπράβος, λοιπόν, έστω ένας σεκιουριτάς, έγινε ο πιο πετυχημένος δήμαρχος της Σόφιας πρώτα και μετά πρωθυπουργός. Και δεν είχε κανένα πρόβλημα να εμφανίζεται στα πρωϊνάδικα, σε λαϊφ στάυλ εκπομπές σαχλαμαρίστικες. Μέχρι που έχει κυκλοφορήσει γκοφρέτα με το όνομά του. Από όπου τα πάρει.
Διαβαστε ακομα:

Η ΦΟΒΕΡΗ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ