ΜΗ ΣΕ ΠΑΡΕΙ Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ...

 

Στις ευρωεκλογές του 2014 ο Σύριζα πιάνει 26,57% και είναι πρώτο κόμμα έναντι 22,72% της ΝΔ. Μετά από οκτώ μήνες γίνονται οι εθνικές εκλογές και, όπως αναμενόταν ο Σύριζα έρχεται πάλι πρώτο κόμμα με 36.34% έναντι 27.81% της ΝΔ. Πάμε σε άλλο πλάνο.

Στις ευρωεκλογές του 2019 ο Σύριζα έρχεται δεύτερος με 23,77% έναντι 33,11% του πρώτου κόμματος, της ΝΔ. Είναι εκτός ουσίας όποιος συγκρίνει τα ποσοστά του Τσίπρα στις δυο ευρωεκλογές. Το 26,57% του 2014 με το 23,77% του 2019. Γιατί; Επειδή το 2014 ο Σύριζα ήταν σε πορεία ανοδική και στη συνέχεις τον πήρε η κάτω βόλτα. Κατηφόρα που συνεχίστηκε σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ο Σύριζα έφαγε κατραπακιά στις περασμένες εκλογές. Αν σήμερα πάρει και ένα τοις χιλίοις περισσότερο, αυτό σημαίνει πως φρενάρει την κατρακύλα του. Ότι το πιο χαμηλό του είναι αυτό το 20% τον περασμένο Μάιο. Ότι η πτώση του πήρε τέλος. Αν, όμως, ο Σύριζα πάρει κι ένα χιλιοστό λιγώτερο, τότε αυτό σημαίνει πως το κόμμα του Τσίπρα κουβαλάει κι άλλη... κατηφόρα, που τον περιμένει σε προσεχή εκλογική αναμέτρηση, 

Μιλάει η Ιστορία των εκλογικών αποτελεσμάτων. Τα κόμματα ευνοούνται από διάφορες συγκυρίες και ανοίγουν πανιά, όπως από την άλλη στην κατηφόρα τους είναι μάλλον απίθανο να ελέγξουν τις απώλειες. Το καινούργιο για τον Τσίπρα που έχει μια δυναμική προς τα... κάτω είναι ότι πλέον απειλείται από... πίσω του. Το τρίτο κόμμα, το πρώην ΠΑΣΟΚ φαίνεται ικανό να πάρει ρεβάνς από τον Σύριζα, να ξεζουμίσει το κόμμα του Τσίπρα..

Να, γιατί ο Τσίπρας προσπαθήσει να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση του Σύριζα, με παλαιοκομματικά στερεότυπα. Ότι εμείς είμαστε το... προοδευτικό τόξο, η ΝΔ πολεμάει με ινδιάνικα συντηρητικά βέλη. Αυτά είναι επιχειρήματα ξεπερασμένα, αλλά αν δεν έχει να πει κάτι πραγματικό, χειροπιαστό, θα κάνει... παλαιομοδίτικη αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη.
Διαβαστε ακομα:

ΕΝΑΣ ΣΕΜΝΟΣ... ΤΡΕΛΟΣ