ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΗ Η ΦΑΝΙΑ

 

Ποιος να ξέρει την Φάνια Κάπλαν. Ο αποδυτηριάκιας την ξέρει και σήμερα της κάνει το μνημόσυνο. Επειδή την θεωρώ αληθινή επαναστάτρια. Ανώτερη του Λένιν, ας τον έγραψε αυτόν η Ιστορία. Ας απασχολεί και διχάζει την Ιστορία ο μέγας Λένιν. Ας ταλαιπωρεί ακόμα το ανθρώπινο γένος.

Η Φάνια αποπειράθηκε στις 30 Αυγούστου, το 1918, να σκοτώσει τον Λένιν, τον μεγάλο αρχηγό του κομουνισμού, τον εμπνευστή της Οκτωβριανής Επανάστασης. Του έριξε τρεις σφαίρες του κοντοστούπη, αλλά καμία δεν τον βρήκε θανατηφόρα, του πέρασαν ξυστά και απλά τον τραυμάτισαν.

Κομουνίστρια ήταν η Φάνια, κάργα αντιτσαρική. Αγωνίστρια και ασυμβίβαστη στις ιδέες της, όπως η ίδια τις αντιλαμβανόταν, “θυσιάστηκε” στην πραγματικότητα όταν προσπάθησε να σκοτώσει τον Λένιν. Γνώριζε, δηλαδή, το κόστος μιας τέτοιας πράξης, να σκοτώσει τον ηγέτη μιας επανάστασης καταδικασμένης με την ευθύνη των ίδιων των επαναστατών. Με την αδελφή της Ντόρα Καπλαν, και οι δυο τους μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού κόμματος.

 

Την εκτέλεσαν. Αφού δεν δικαιώθηκε ο Λένιν, αφού η επανάσταση του δεν άλλαξε τον κόσμο, όπως το είχε οραματιστεί, νομιμοποιείται ιδεολογικά κάποιος να ισχυρίζεται ότι η δικαίωση ανήκει στην Φάνια. Τυχοδιωκτικό να θεωρείται επανάσταση και επαναστατική ενέργεια μονάχα ό,τι μας βολεύει. Αρκεί η επανάσταση να είναι για πάρτη μας και η δήθεν επαναστατική δράση ωφελεί τη δική μας πλευρά.
Η επαναστατική ενέργεια και γενικά η παρουσία της Φάνια έχουν θαφτεί. Το κορίτσι γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1890 και εκτελέστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1918
Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ...