Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

 
Ο σερ της Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ όταν εγκατέλειψε την ομάδα το 2013 άρχισε να ασχολείται με το Better Together. Τι είναι πάλι τούτο; Ήταν η παράταξη του «Ναι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έγινε στην Σκωτία σα σήμερα 18 Σεπτεμβρίου, το 2014: Να παραμείνει ή όχι στο Ηνωμένος Βασίλειο η Σκωτλια; Ο σερ Άλεξ Φέργκυουσον (1941), λοιπόν, όπως ο τραγουδιστής Ροντ Στιούαρτ, η ηθοποιός Έμα Τόμσον κι ένα σωρό άλλοι επώνυμοι Σκωτσέζοι και Άγγλοι ήταν με το «Ναι», με το Better Together, με το ''Καλύτερα Μαζί''.
Μαλακίες, λέει ο αποδυτηριάκιας. Τι θα πει Είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, όπως ο Σων Κόνερυ (1930, φώτο) και η συγγραφέας του Χάρυ Πότερ, Τζι Κ. Ροουλιγκ, και ψηφίζω «Όχι». Μιλάμε σοβαρά. Δεν υπάρχει σήμερα ανεξάρτητη χώρα. Δεν υπάρχει ανεξαρτησία, ούτε είναι ανεξάρτητες οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, οι πιο ισχυρές δυνάμεις της γης
Στο παγκόσμιο νταραβέρι το οικονομικό η κάθε χώρα, για να διατηρήσει τη θέση της στο χάρτη, για να τη βελτιώσει, δεν μπορεί παρά να παίζει μπάλα εξαρτώμενη από τους άλλους, έστω κι αν οι άλλοι είναι υποδεέστεροι.
Το δημοψήφισμα αφορούσε τη ζωή περισσότερων από 5,2 εκατομμυρίων Σκωτσέζων.  Και όπως συμβαίνει σήμερα στην παγκοσμιομένη πολυκοινωνία μας κι άλλοι, εκτός Σκωτίας, όχι Σκωτσέζοι, εξέφραζαν ελπίδες, φόβους. Ποιο είναι το καλύτερο για την Σκωτία. Στο μεταξύ όσο κρατούσε το προεκλογικό κλίμα, σε δουλειά να βρισκόμαστε, εκεί που δεν φαινόταν να υπάρχει πρόβλημα, η βελόνα τρελάθηκε. Το “Όχι” όλο και πλησίασε ποσοστιαία το “Ναι”, σχεδόν έγινε μία η άλλη. Όταν πια κατάλαβαν οι μαλάκες οι Άγγλοι ότι η δουλειά βρωμάει, σήκωσαν σ' όλα τα δημόσια κτίρια στο Λονδίνο τη σκωτσέζικη σημαία με τον σταυρό του αγίου Ανδρέα! 
Τελικά, οι Σκωτσέζοι μετά από 307 χρόνια αποφάσισαν να συνεχίσουν να αποτελούν κομμάτι της Βρετανίας. Ψήφισαν 3.623.344, προσέλευση 84,5%, το «Ναι» έπιασε 55,3 και 44.7% το «Όχι». Είναι για τα πετρέλαια. Και το φυσικό αέριο-  κι αυτό βγαίνει από τη θάλασσα της Σκωτίας. Ποιος ασχολείται αν οι Σκωτσέζοι θα έχουν την ίδια βασίλισσα, αυτήν της Αγγλίας, την Ελισάβετ, είτε ψηφίσουν “ναι”, είτε “όχι”. Το ζητούμενο είναι η κονόμα. Κι αν η Σκωτία θα αλλάξει νόμισμα. Κι αν θα ζητήσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι αν υπερισχύσει το “Όχι” τότε η Σκωτία θα βρεθεί εκτός κοινότητας.

Τι θα γινόταν στην περίπτωση που ο μακαρίτης πλέον Σων Κόνερυ, σερ κι αυτός χρισμένος από την βασίλισσα της Αγγλίας, νικούσε τον σερ τσίχλα; Μετά από κάποιο διάστημα θα ξαναγινόταν νέο δημοψήφισμα διότι δεν θα τους είχε κάτσει καλά το «Όχι».

Διαβαστε ακομα:

ΕΝΑΣ ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ ''ΖΗΚΟΣ'' ΣΤΟ ΧΑΡΛΕΜ