ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΙΞΕΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑΣ

 
Πριν από έξι χρόνια, το 2017, μέρες σαν κι αυτές, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος εποχή, είχε ξεσπάσει η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας από τη ''μητέρα'' Ισπανία. Παλιό κόλπο, αύριο μεθαύριο θα ξαναγεννηθεί το πρόβλημα στη χώρα. Είμαι με τον Καταλανό, και όχι διότι συμπαθώ την Μπαρτσελώνα. Είμαι μαζί του, δεν σημαίνει ότι συμφωνώ μαζί του, απλά κατανοώ τη θέση του. 
Κάποιοι Καταλανοί θέλουν να συνεχίσουν να ‘ναι πολίτες της Ισπανίας, όμως δεν θέλουν και να αρνηθούν την καταλάνικη ψυχή τους. Αν η Καταλωνία ξεκόψει από την Ισπανία, τότε θαρρούν πως υποχρεώνονται κι αυτοί να αλλάξουν έτσι ή αλλοιώς τη ζωή τους, με την κήρυξη της «ανεξαρτησίας». Οι υπέρ της απόσχισης, από την άλλη, το βλέπουν πατριωτικά και βέβαια ότι πολιτικά και οικονομικά συμφέρει να σταματήσουν να είναι κομμάτι της ενιαίας Ισπανίας.
Αν ξεκόψει η Καταλωνία τότε τέλος τα el clasico; Άλλο κράτος η Ισπανία, άλλο η Καταλωνία, άρα διαφορετικά εθνικά πρωταθλήματα. Άρα, Barcelona και Real Madrid δεν θα συμμετέχουν στην πριμέρα ντιβισιόν. Το ρίχνουμε στην πλάκα; Αλλοίμονο κι αν το ζήτημα που σκόπιμα(!) για χρόνια αμέτρητα κρατιότανε ανοικτό, λέω για την απόσχιση της Καταλωνίας, να προκαλεί ενδιαφέρον μόνον ή κυρίως ποδοσφαιρικό. Το έργο είναι πονηρό. Ύπουλο. Βρώμικο. Ποιος το λέει αυτό;

 

Ο κανένας. Αυτά δεν λέγονται. Αυτά μόνο σχεδιάζονται. Μαγειρεύονται. Και κάποια στιγμή, όταν έλθει ο καιρός τους, το στημένο έργο αρχίζει να παίζει μπάλα. Κι αυτοί που κρύβονται κάνουν παιχνίδι. Έτσι συμβαίνει και στην κόντρα της Καταλωνίας με την Ισπανία. Ποιος το λέει αυτό;

 

Η Ιστορία το λέει. Ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς λόγο. Και η απόφαση δεν είναι αυτών των πατριωτών Καταλανών που έμειναν με τα δάκρυα χαράς να πανηγυρίζουν την «Ανεξαρτησία». Αυτοί, όπως όλοι οι λαοί, στο έργο δεν είναι ούτε κομπάρσοι. Απλώς ψηφίζουν ''Ναι'' και ''Όχι''..

Διαβαστε ακομα:

ΗΘΕΛΕ ΚΙ ΕΝΑ ''ΟΧΙ'' ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΗΣ