Ο ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑΚΙΑΣ ΚΑΙ… ΣΚΟΥΠΙΔΟΑΝΑΛΥΤΗΣ

 

Για να θυμόμαστε τα παλιά. Κείμενα του αποδυτηριάκια στη φυλλάδα. Από σεντόνι κυριακάτικο στις 8 Ιουνίου 1997, με αφορμή πολυήμερη απεργία των σκουπιδιαραίων, περιληπτικά τσιμπολογάω αράδες…

… Μας τα έχουν ζαλίσει τα κανάλια 24 ώρες το 24ώρο στα δελτία ειδήσεων κι όλο δείχνουν τις αμολυμένες στους δρόμους μαύρες σακούλες με σκουπίδια τίγκα. Πρόβλημα, λέει, για τη δημόσια υγεία. Κανέναν, όμως, Αθηναίο δεν πήγαν σε νοσοκομείο από τη μπόχα. Μ’ όσα αναπνέει σ΄αυτή την απαίσια πόλη ο Αθηναίος έχει πάθει ανοσία. Δεν μασάει από λίγη μπόχα και τίποτα σκνίπες που κόπιασαν για τουρισμό. Χαμπάρι δεν παίρνει.

Η μόνη ζημιά είναι στο παρκάρισμα. Δεν βρίσκεις χώρο με τίποτα. Να κουβαλήσει ο άλλος το κάρο στην ταράτσα; Ο φουκαράς ο δήμαρχος, ο Αβραμόπουλος χάνει φράγκα κάθε μέρα. Τι, δηλαδή, τα παρκόμετρα να χρεώνουν τα βουνά με τις σακούλες που εμποδίζουν τα Ι.Χ. να παρκάρουν;

Από την άλλη, οι σωροί με το σκουπιδαριό είναι η μεγάλη ευκαιρία της εφορίας. Να κάνει τσεκάπ στα σκουπίδια κάθε γειτονιάς. Κάθε συνοικίας. Τι τρώνε, τι πίνουνε, τι αγοράζουν, τι πετάνε. Όλα τα καταλαβαίνεις από το περιεχόμενο της μαύρης σακούλας. Και βλέπεις αν ταιριάζει με τη φορολογική δήλωση. Τα έσοδα κρύβονται, τα σκουπίδια όχι.

Στην Αχαρνών μεριά έχουν πλακώσει όλες οι φυλές του Μωάμεθ. Αν, όμως, στις σκουπιδοσακούλες βρεις κόκκαλα από παϊδάκια, μπουκάλια από σαμπάνιες και πεταμένα τύμπερλαντ, πάει να πει ότι κάτι τρέχει. Αντί, λοιπόν, να ψάχνουν την άκρη στην εφορία με τα λογής επαγγέλματα, ποιο μίνιμουμ ποσό υποχρεούται να δηλώνει π.χ. ο δικηγόρος και ο γιατρός, ο ταξιτζής και ο φούρναρης, να βάλουν νέο συντελεστή. Με βάση τα σκουπίδια ανά περιοχή. Ανάλογα με τα πόσα μπουκάλια ουίσκυ ή τα κουτάκια μπύρας.

Οι σκουπιδιάρηδες να κάνουν ανά τριετία απεργία τουλάχιστον μιας εβδομάδας, για να κάνουν δίκαιη εκτίμηση οι εφοριακοί στα μαζεμένα σκουπίδια. Υπ’ όψιν πως στις χώρες που πεινάνε δεν κάνουν σκουπίδια. Ό,τι βρίσκουν το τρώνε. Σάλιο δεν αφήνουν. Στα Τίρανα και μια εβδομάδα να περάσει, το πολύ να βρεις τίποτα άχρηστα καλάζνικωφ σε σακούλες, δύσκολα να υπάρχουν χαρτιά από τζηζμπέργκερ, καλσόν, σωληνάρια με καλλυντικά κ.α. που θεωρούνται είδη πολυτελείας.
Διαβαστε ακομα: