ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 

Το ποδόσφαιρο δεν πεθαίνει. Γιατί ο Θεός πεθαίνει; Στην κουβέντα μας παίζουμε χοντρά. Γιατί, όχι. Αν θέλουμε να φτάσουμε σε αλήθειες καυτές, με αφορμή το μουντιάλ που τελείωσε την περασμένη Κυριακή, αφήνουμε στην άκρη τα λόγια τα ψεύτικα. Και τις πορδές.

Το ποδόσφαιρο έχει πιστούς. Να, λοιπόν, γιατί δεν θα πεθάνει ακόμα κι αν απογοητεύει. Οι πιστοί είναι η δύναμη του ποδοσφαίρου. Όπως η θρησκεία έχει τους δικούς της πιστούς. Κανένα πρόβλημα αν ο Θεός και οι άγιοι δεν κάνουν τα χατήρια μας. Απεναντίας, πολύ συχνά και άδικα μας τιμωρούν με πόνο, με καταστροφές, με απώλειες. Ποιος αρνείται τον Θεό επειδή έχασε την δουλειά του. Κατέληξε στο νοσοκομείο. Πέθανε πρόωρα η μάνα του, το παιδί του; Ούτε ένας στο εκατομμύριο. Το πολύ να πάρει μεταγραφή σ' άλλη θρησκεία.

Κι ακριβώς γιατί υπάρχουν πιστοί, πελάτες σίγουροι από χέρι, η θρησκεία γέννησε τα μαγαζιά της. Τα δόγματα του εβραϊσμού, του χριστιανισμού, του μωαμεθανισμού, του ινδουισμού, του βουδισμού. Και καθένα απ' αυτά έχει μια σειρά από σούπερμάρκετ, όχι όλοι οι χριστιανοί ή όλοι οι μουσουλμάνοι σε μια πολυεθνική.
Έτσι ακριβώς και με τη μπάλα. Θρησκεία κι αυτή. Οργανωθήκανε FIFA και UEFA, συνομοσπονδίες σε ηπείρους, εθνικές ομοσπονδίες, ΠΑΕ. Ναοί τα γήπεδα. Άγιοι οι ποδοσφαιριστές. Από τους Πελέ και Πούσκας, στους Κρόυφ, Μπεκενμπάουερ, μετά Ρονάλντο, Μέσι, Νεϋμάρ. Παίκτες σε ρόλο προφητών, αποστόλων, ισαποστόλων, μαρτύρων, μεγαλομαρτύρων, οσιομαρτύρων, ιερομαρτύρων, ίσιων και σία.

Κερδίζει το μουντιάλ η Γαλλία και όλη η χώρα στο πανηγύρι. Λες και ξεκουμπίστηκε ο ξένος κατακτητής, ο λαός ελευθερώθηκε. Λες και μοιράζουν φράγκα στον κοσμάκη.

Εκκλησία το γήπεδο, μαζεύει τους πιστούς. Και η ποδοσφαιρική λειτουργία ζωντανή από την τηλεόραση να την βλέπει ο ντουνιάς όλος. Και δεν καταλαβαίνει τίποτα το ποίμνιον από την αποτυχία. Από τη διάψευση των ελπίδων. Από το μέτριο, κάποιες φορές βαρετό ολότελα θέαμα. Παραμένει πιστός. Ακλόνητα.

Τα είδαμε στο μουντιάλ της Ρωσίας. Μιλάνε τα γεγονότα. Τα σκέτα φάκτα. Η πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία χαίρεται κιόλας από τους ομίλους. Όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια 2010 Ισπανία που στο πρώτο ματς στο μουντιάλ του 2014 άρπαξε ξεγυρισμένη πεντάρα (5-1) από την Ολλανδία. Η δε Βραζιλία στο μουντιάλ τις πατρίδας της ακόμα μετράει (7-1) τεμάχια από την Γερμανία. Και νέα αποτυχία στη Ρωσία.

Το μοναστήρι να ‘ναι καλά, και από καλόγηρους βρίσκεις όσους θέλεις. Κι αφού οι πιστοί αυξάνονται και πληθαίνουν, ακόμα κι αν καταρρέουν τα φαβορί, οι πλανητάρχες της μπάλας, FIFA και UEFA αδιαφορώντας για το προϊόν στήνουν την κονόμα τους. Όπως το Βατικανό έχει την banca di spirito santo, την τράπεζα του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνοι, άγιοι είναι οι παικταράδες, αλλά στη γήινη μορφή τους περνάνε βασανιστήρια κάθε δύο χρόνια, με επιπρόσθετες υποχρεώσεις, στο Ευρώ και το μουντιάλ. Πως να αντέξουν; Πως να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πιστών.

Γιατί η Βραζιλία και η Γερμανία, η Ιταλία και η Αργεντινή, η Ισπανία και η Γαλλία είναι οι ισχυρές ομάδες στον πλανήτη; Επειδή σ’ αυτές παίζουν οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές, όχι στην Ολλανδία και το Βέλγιο, την Ουρουγουάη και την Σουηδία, την Πορτογαλία και την Ρωσία. Ε, στο επόμενο μουντιάλ, αν το Βατικανό της μπάλας δεν αλλάξει την ατζέντα των διεθνών τουρνουά, την κάνει πιο λάσκα, δεν θα ποντάρουμε πάλι στα “φαβορί”.

 

Διαβάστε ακόμα:

 

ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΚΟΡΟΙΔΑ, ΔΗΛΑΔΗ;