ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡO ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΚΑΙ ΒΟΛΕΥΕΙ

 

Το ποδόσφαιρο είναι επανάσταση. Όλοι παραδέχονται ότι πρόκειται για το πιο αγαπημένο παιχνίδι. Αυτό που γίνεται σ' ένα γήπεδο μεγάλο σα χωράφι και 22 παίκτες δύο ομάδων προσπαθούν να βάλουν, να μη φάνε γκολ από μια μπάλλα. Τι, όμως, είναι εκείνο που τραβάει τόσο κόσμο; Λένε διάφορα.

Επανάσταση, ρε. Αυτό είναι. Το μυστικό της λατρείας, του μαγνητισμού του ποδοσφαίρου είναι η επανάσταση. Ότι εκφράζει επανάσταση. Ο άνθρωπος, δηλαδή, το επαναστατικό πνεύμα που τον χαρακτηρίζει το βγάζει με το ποδόσφαιρο. Γι' αυτό, άλλωστε, γίνεται οπαδός μιας ομάδας. Για να εκδηλώσει την επαναστατικότητά του, να διαμαρτυρηθεί, να θριαμβολογήσει.

Κι όλα αυτά δεν γίνονται συνειδητά. Δεν είναι απόφαση σκέψης, επιλογής, προτίμησης να την πέσει κάποιος στο ποδόσφαιρο, σε μια ομάδα. Επειδή, όμως, ο άνθρωπος είναι ατελές ον, επειδή δεν είναι, ούτε και πρόκειτα στον αιώνα να εξελιχθεί σε τέλειον ον, μαζύ με την επαναστατικότητά του κουβαλάει και το πνεύμα της αντεπαναστατικότητας. Δηλαδή;

Προοδευτικός είναι ο άνθρωπος μαζύ και συντηρητικός. Δηλαδή; Αυτή η φλόγα της επανάστασης που καίει μέσα του και τον στέλνει στο ποδόσφαιρο την πνίγει ο καραγκιόζης όταν βολεύεται με τη νίκη της ομάδας του, κι ας μην παίξει αυτή καλή μπάλλα. Δεν της λέει ο χάλιας της ομάδας του “Παίξτε μπάλλα, ρε” όταν αυτή δεν κοντράρει τον αντίπαλο, όταν κρύβεται, όταν αμύνεται προκειμένου να μη χάσει.

Διαβάστε ακόμα:

Ομάδα τσαμπουκαλεμένη και αλανιάρικη