ΠΕΝΤΕ ΠΕΝΑΛΤΥ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

 

Έχει συμβεί κι αυτό. Πέντε πέναλτυ σ’ ένα ματς μουντιάλ, κι όχι στην διαδικασία των πέναλτυ εκτός κανονικής διάρκειας. Στο περιοδικό «REFEREE» ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΓΑΡΤΑΝΗΣ γράφει:

Ο Ουλρίκο Σαουσέδο ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα για το ποδόσφαιρο της Βολιβίας. Από τους πρώτους καλούς ποδοσφαιριστές της χώρας, ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει την ομάδα από τον πάγκο στο πρώτο της Μουντιάλ, αλλά παράλληλα δεν απαρνήθηκε και την ιδιότητα του διαιτητή! Εγινε, λοιπόν, ο μόνος άνθρωπος που συμμετείχε σ’ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (και μάλιστα στο ίδιο!) και σα διαιτητής και σαν προπονητής.

Στη φωτογραφία βλέπουμε την ομάδα της Βολιβίας όπως παρατάθηκε στο μουντιάλ του 1930 εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Για να κερδίσει το κόσμο των γηπεδούχων, είχε τυπώσει στις φανέλλες τους τα γράμματα των λέξεων «Viva Urugay», ζήτω η Ουρουγουάη. Πρώτος όρθιος από αριστερά ο Ουλίσες Σαουσέδο.

Ο Σαουσέδο στο μουντιάλ του 1930 μπορεί να μην πέτυχε να κάνει κάτι καλό με τη Βολιβία (αφού η ομάδα του έχασε και τα δύο παιχνίδια που έδωσε με το ίδιο σκορ, 4-0, από τη Βραζιλία και τη Γιουγκοσλαβία), όμως έκανε πολύ αισθητή την παρουσία του στον αγώνα Αργεντινής-Μεξικού 6-3, όπου καταλόγισε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε πέναλτι!

Παραδεχόταν κι ο ίδιος ο Βολιβιανός ότι σαν διαιτητής ήταν πολύ ευαίσθητος στην εσχάτη των ποινών, μάλιστα σε μία περίοδο όπου ακόμα και τα φάουλ καταλογίζονταν με το σταγονόμετρο...  Γι’ αυτό η ΦΙΦΑ δεν του έδωσε άλλο παιχνίδι. Προτίμησε να τον χρησιμοποιήσει σαν επόπτη και ήταν ο ένας από τους δύο βοηθούς του Βέλγου Λανζενούς στον τελικό Ουρουγουάης-Αργεντινής.

Διαβάστε ακόμα:

Το μεγαλύτερο λάθος διαιτητή στην Ιστορία