ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ Η ΜΠΑΛΛΑ, ΛΕΕΙ Ο ΚΡΟΥΦ

 

Να προσέχουμε τι διαβάζουμε. Δεν είπε ο Κρόυφ, ο μεγάλος Κρόυφ, ότι θέλω Γερμανία στον τελικό και δεν μ’ ενδιαφέρει τι θα κάνει η Ολλανδία. Ούτε είπε Δεν θέλω Βραζιλία. Μ’ αυτά που είπε ο μεγάλος Κρόυφ, με τον τρόπο του δήλωσε άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Δηλαδή;

Πατρίδα μου το ποδόσφαιρο. Αυτό είπε. Στη μπάλλα δεν υπάρχουν έθνη και χώρες και λαοί. Να προχωράει, να κερδίζει, εύχομαι έγραψε ο μεγάλος Κρόϋφ, αυτή η ομάδα που παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο. Κι ανάμεσα σε Βραζιλία και Γερμανία, η ευρωπαϊκή ομάδα είναι πιο ποδοσφαιρική ομάδα.

Τον γράφω μεγάλο και τον ξαναγράφω μεγάλο τον Κρόϋφ γιατί είμαι ποδοσφαιρογραφιάς. Και σαν τέτοιος αναγνωρίζω τη μεγάλη του ποδοσφαιρική αξία. Είναι ένας μέσα στους 10 πιο μεγάλους από καταβολής. Αυτό δεν το ξεχνάμε. Και το θυμόμαστε με ικανοποίηση, μάλιστα όταν ένας μεγάλος των γηπέδων παίζει μπάλλα μεγάλη και εκτός γηπέδων.

Η Ολλανδία, που υπέφερε όταν κατακτήθηκε από τον Χίτλερ, γενικώς χαρακτηρίζεται από αντιγερμανισμό, παρ’ ότι αρκετοί Ολλανδοί ήταν συνεργάτες των ναζιστών. Όταν, λοιπόν, ένας γκραν σουξέ επώνυμος, όπως ο μεγάλος Γιόχαν Κρόϋφ φόρα παρτίδα δείχνει «φιλογερμανισμό», αυτό σημαίνει τόλμη. Είπαμε, όμως. Τον εθνικοπατριωτισμό του δεν έχει λόγο να τον δείχνει στο ποδόσφαιρο ο Ιωάννης Κρόϋφ.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστημονικό φαρμάκωμα ο Ρόμπεν