ΑΥΤΟΕΥΝΟΥΧΙΣΤΗΚΕ 7-1 ΜΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΤΡΑΒΕΣΤΙ

 

Με συνοπτικές διαδικασίες στρατοδικείου της ναζιστικής Γερμανίας εκθρονίστηκε από πρώτη ποδοσφαιρική δύναμη στον κόσμο η Βραζιλία. Με συντριβή 7-1 σε ημιτελικό που θύμιζε περισσότερο το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο κι όχι το δρόμο για τον τελικό του μουντιάλ. Κανένας στον πλανήτη όλο δεν περίμενε τέτοια ταπεινωτική καθαίρεση.

Είμαστε τυχεροί! Ακόμα κι εμείς οι φιλοβραζιλιάνοι, οι λάτρεις του κορυφαίου ποδοσφαίρου που μόνο από τους βραζιλιάνους το έχουμε θαυμάσει. Είμαστε τυχεροί επειδή ζήσαμε το απίστευτο. Το είδαμε με τα μάτια μας, ζωντανά. Και δεν ήταν έκπληξη. Επειδή η Βραζιλία δεν ήταν Βραζιλία, όπως άλλωστε είχε δείξει από το πρώτο κιόλας ματς.

Όχι, δεν ήταν έκπληξη το υπέροχο, το πέραν κάθε φαντασίας 7-1 της Γερμανίας επειδή αυτή η ευρωπαϊκή ομάδα ήταν που έπαιζε βραζιλιάνικα! Και τα γκολ που έβαλε όλα ήταν γκολάρες. Βραζιλιάνικα γκολ, μετά από συνδυασμούς βραζιλιάνικης φαντασίας και τεχνικής μέσα στην περιοχή του αντιπάλου.

Φανέλλα της Βραζιλίας φορούσαν ποδοσφαιριστές στα σπασουάρ των οποίων δεν υπήρχε τίποτα βραζιλιάνικο. Καμμία σχέση. Τι να φταίνε κι αυτοί. Δεν μπορούσαν να σηκώσουν τέτοια ευθύνη. Να οδηγήσουν την ομάδα μέχρι τον τελικό με αντίπαλο τον εφιάλτη του 1950. Αυτή τη φορά ο εφιάλτης είχε εύκολη δουλειά.

Το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο είναι το πιο τεχνικό στον κόσμο. Το πιο καλλιτεχνικό. Αυτό ξέραμε. Αυτό βλέπαμε. Και επειδή δεν έχουμε στραβωθεί βλέπουμε ότι από τους παίκτες της εθνικής Βραζιλίας έχει χαθεί η μυστική σχέση με την μπάλλα που έχει ο βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

Διαβάστε ακόμα:

Σοκ, ταπείνωση, κυνισμός...