ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΩΝΑ

 

Γενιτσαρισμό θυμίζει αυτό που κάνει εδώ και χρόνια η Μπαρτσελώνα, και καλώς, πολύ καλώς προκάλεσε την επέμβαση της ΦΙΦΑ. Ποιοι ήταν οι γενίτσαροι; Φοβερά πράγματα.

Αυτοκρατορία ήταν η οθωμανία. Είχαν απλωθεί στα βαλκάνια όλα και σε Αφρική και Ασία. Μονάχα με Τούρκους, μονάχα με τους δικούς τους δεν μπορούσαν να ελέγχουν όλο το μαγαζί, έτσι όπως είχε γίνει τεράστιο. Γι' αυτό άρπαζαν παιδιά από την αγκαλιά της μάνας τους, πιτσιρικάδες από Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και σία. Και τους εκπαίδευαν στρατιώτες, σε ειδικά στρατόπεδα, ας τα πούμε γενιτσοτροφεία.

Βέβαια, σε κάποια στιγμή οι γενίτσαροι έγιναν τόσοι πολλοί, δύναμη ανεξέλεγκτη, που δεν μπορούσε να τους αγνοήσει ο σουλτάνος, διαφορετικά κινδύνευε να ανατραπεί. Άλλο αυτό. Η Μπαρτσελώνα πώς ξηγιέται; Δεν αρπάζει γενιτσαρόπουλα μόνον αλλά και τους γονείς τους μαζύ!

Η Μασία είναι το Χάρβαρντ της ποδοσφαιρικής εκπαίδευσης. Απ' εκεί, στην ποδοσφαιρική ακαδημία της Βαρκελώνης αναδείχθηκαν Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα και άλλοι παικταράδες. Πολυεθνική ομάδα η Μπάρτσα, άρα γιατί να περιοριστεί μονάχα στην Καταλωνία, μονάχα στην Ισπανία;

Όποιος πιτσιρικάς, 10, 12, 13 χρονών, όπου γης, τσεκαριζόταν ότι συγκέντρωνε προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε παιχταρά, τον γενιτσαροϋιοθετούσε η Μπαρτσελώνα αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα και των γονέων του.

Κι έρχεται η FIFA και λέει τέρμα αυτή η βιόλα. Τιμωρείται η Μπαρτσελώνα, δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές τις δύο προσεχείς περιόδους. Δεν θα ξαναπάρει “γενίτσαρους” εκτός Ισπανίας.  Εκτός από παιδιά γονέων, όχι Ισπανών, που θα εγκατασταθούν στην Ισπανία, όμως όχι για λογαριασμό των παιδιών τους.

Διαβάστε ακόμα:

Οι λαθρομετανάστες της Μπαρτσελώνα