ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ

Πηγή: INTIME
 

«Guest star» στο apodytiriakias.gr ο ΜΑΝΟΣ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ, δημοσιογράφος 30 χρόνια και περισσότερα προπονητής του μπάσκετ, σε έκτακτη συνεργασία θα γράφει κάθε μέρα τις εντυπώσεις του για το Μουντομπάσκετ. Το κείμενο που ακουλουθεί μας το έστειλε από την Λετονία όπου βρίσκεται με την εθνική ομάδα παίδων.

29-08-14manouselis

Τζάμπολ για το Μουντομπάσκετ 2014, στην Ισπανία, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι 24 καλύτερες ομάδες του πλανήτη, με ό,τι πιο ισχυρό διαθέτει το …οπλοστάσιο τους, για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους! Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα  του μπάσκετ γίνεται στην πρώτη του φάση σε τέσσερις πόλεις (Γρανάδα, Σεβίλλη, Μπιλμπάο και Γκραν Κανάρια) και στη συνέχεια μεταφέρεται στην Βαρκελώνη και την Μαδρίτη.

Οι ομάδες των ΗΠΑ με μερικούς από τους κορυφαίους αστέρες του ΝΒΑ (Ρόουζ, Ιρβινγκ, Κάρι, Ντέιβις) και της Ισπανίας με το καλύτερο ρόστερ όλων των εποχών (αδελφοί Γκαζόλ, Ιμπάκα, Καλντερόν, Ναβάρο, Ρούντι και σία) είναι η ατραξιόν των αγώνων και τα μεγάλα φαβορί για το χρυσό, αλλά θα έχουν καλή …παρέα.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία, η Σερβία, η Λιθουανία, η Βραζιλία, η Αργεντινή και φυσικά η Εθνική μας ομάδα δεν πάνε ποτέ για …τουρισμό σε τέτοιους αγώνες και όποιος θέλει να τις νικήσει δεν θα αρκεί απλά να ιδρώσει, θα χρειασθεί να ματώσει πάνω στο παρκέ… Διαφορετικά, οι εκπλήξεις θα διαδέχονται η μία την άλλη. Θα βοηθήσει και το ότι σχεδόν σε κάθε ομάδα υπάρχουν απουσίες διάσημων και σημαντικών παικτών, άρα για  πολλές ομάδες, ειδικά τα πρώτα βήματα θα είναι σε θολά νερά. Ας δούμε όμως τι θα …δούμε σε αυτό το παγκόσμιο  πρωτάθλημα.

ΕΛΛΑΔΑ, ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Η Ελλάδα, λοιπόν, μέσω της πολυσυζητημένης wild card, θα συμμετάσχει στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας! Με τον Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο της θα κάνει μια νέα προσπάθεια θέλοντας να δείξει ότι η περσινή αποτυχία στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν μια κακή παρένθεση. Μπορεί να λείψουν σημαντικοί παίκτες, όπως ο Σπανούλης, ο Περπέρογλου και ο Κουφός, αλλά η ελληνική σχολή του μπάσκετ, με σήμα κατατεθέν την σκληρή άμυνα και την τακτική στην επίθεση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει τη νίκη απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο. Ας μην ξεχνάμε ότι με αυτά τα στοιχεία, η ελληνική ομάδα ήταν εκείνη που υποχρέωσε τις ΗΠΑ στην τελευταία τους ήττα στην διεθνή σκηνή, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας το 2006, όπου η Εθνική έφτασε μέχρι τον τελικό.

Ο Κατσικάρης έφτιαξε μια ομάδα με τέσσερα γκαρντ ( Καλάθης, Μάντζαρης, Ζήσης, Σλούκας) πέντε φόργουορντ (Βασιλειάδης, Παπανικολάου, Αντετοκούμπο, Πρίντεζης, Καϊμακόγλου) και τρεις σέντερ (Μπουρούσης, Βουγιούκας, Γλυνιαδάκης)! Ετσι η εθνική έχει περισσότερη ισορροπία από πέρυσι όπου ο Τρινκέρι είχε πάει με μόνο τρεις κοντούς και ένα γεμάτο ρόστερ με πολλές επιλογές και παίκτες που ευνοούν διαφορετικά σχήματα, καθώς οι Παπανικολάου, Πρίντεζης, Καιμακόγλου και Αντετοκούμπο μπορούν να καλύψουν θέσεις από το δύο ως το πέντε.

Προφανώς η απουσία του Βασίλη Σπανούλη δημιουργεί την ανάγκη να εμφανιστούν νέοι πρωταγωνιστές στο επιθετικό παιχνίδι της εθνικής ομάδας. Είναι σαφές ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα πρέπει να στηριχτεί στην συνολική προσπάθεια για να διακριθεί και αυτό θα γίνει.

Ουσιαστικά ο στόχος του Κατσικάρη είναι να πάρει όσο καλύτερη θέση γίνεται στον όμιλο της, ώστε να αποφύγει στην διασταύρωση τους Ισπανούς στην φάση των 16, διότι τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Όχι ότι με τους υπόλοιπους (Σερβία, Γαλλία, Βραζιλία) θα είναι περίπατος, αλλά τουλάχιστον με οποιονδήποτε άλλον αντίπαλο δεν είμαστε χαμένοι από χέρι.

29-08-14ellada01

Η Ελλάδα θα κληθεί να μπει σιγά – σιγά στα βαθιά νερά. Παίζει το πρώτο ματς με την Σενεγάλη, το δεύτερο με τις Φιλιππίνες και μετά έχει τα τρία δύσκολα με το Πουέρτο Ρίκο, την Κροατία και την Αργεντινή.

Το σύστημα της διοργάνωσης είναι πιο …ποδοσφαιρικό από ποτέ, καθώς αμέσως μετά τους ομίλους αρχίζουν τα νοκ άουτ παιχνίδια. Οποιος νικήσει στους 16, προχωράει στους 8, στη συνέχεια στους 4 και ούτω καθεξής… Η Εθνική μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι έτοιμη να παίξει διαδοχικούς τελικούς και από ό,τι φάνηκε στα φιλικά παιχνίδια έχει πλάνο και είναι έτοιμη να το εφαρμόσει, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Μένει να δούμε ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του Σπανούλη στα κρίσιμα σημεία των αγώνων, όταν η μπάλα θα καίει και κάποιος θα πρέπει να πάρει αποφάσεις. Ο Καλάθης και ο Αντετοκούνμπο θα δώσουν φρεσκάδα και ενέργεια στην ελληνική ομάδα, αλλά θα πρέπει και να ανταποκριθούν ο μεν Νικ σαν πρώτο βιολί, ο δε Γιάννης στην πρώτη του μεγάλη διεθνή διοργάνωση, όπου ο στόχος δεν είναι απλά το να παίξει, αλλά η νίκη...

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ πρίν το τζάμπολ του Μουντομπάσκετ αναλύοντας τις ομάδες των ΗΠΑ και Ισπανίας, Γαλλίας, Σερβίας, Αργεντινής και Βραζιλίας.

Διαβάστε ακόμα:

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ αποτυχία στην Ευρώπη!