Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΟ 3-0 ΤΗΣ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ

πηγή: Intime
 

Έχω την καλύτερη γνώμη για τον Σέρχιο Μαρκαριάν, κι όχι επειδή κρατάει ρίζες από την Αρμενία. Ο Ουρουγουανός ξέρει μπάλλα. Και την καλή μου γνώμη γι' αυτόν την έχω σταυρώσει με άνθρωπο που τον θεωρώ θεότητα στο ποδόσφαιρο, δεν λέω όνομα. Άρα, πολύ καλή επιλογή ο Μαρκαριάν για την εθνική ομάδα.

Δεν το λέω. Το ότι κάποιος είναι καλός, πολύ καλός, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδειχθεί και καλός. Ποδόσφαιρο είναι αυτό, υπάρχουν χοντρά αλλά και ψιλά που σε σκοτώνουν, όπως και σε αβαντάρουν. Λεπτομέρειες κρυφές που κάνουν τη διαφορά, θέλω να πω ότι δεν εξαρτώνται όλα από τον προπονητή.

Να, γιατί στο ποδόσφαιρο ο ικανός, μάλιστα ακόμα κι αν ο ίδιος κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένος. Όπως, από την άλλη, ένας απατεώνας σεσημασμένος με στόκο στο κεφάλι, να τον πάνε τα αποτελέσματα και να τον χειροκροτούν για επιτυχημένο. Ο Μαρκαριάν είχε εμφανιστεί στην Ελλάδα στον Ιωνικό του μακαρίτη Κανελλάκη. Έκανε και δύο παρουσίες στον Παναθηναϊκό.

Σαν ποδοσφαιριστής ο συμπαθέστατος Σέρχιο Μαρκαριάν δεν ήταν τίποτα, σχεδόν τίποτα. Ούτε καν επαγγελματίας έγινε. Κανένα πρόβλημα. Δεν παίρνεις πτυχίο προπονητή επειδή είσαι παικταράς, απλά έχεις επενδύσει το όνομά σου και σαν προπονητής αργότερα θα το απομυθοποιήσεις ή, θα το δικαιώσεις.

Με τον Παναθηναϊκό ο Μαρκαριάν έκανε το ντεμπούτο του στο τσάμπιονς ληγκ όταν κέρδισε 2-0 στην Πράγα την Σπάρτα των Τσεχ, Νοβότνι, Γιάροσεκ κ.α. Σ' εκείνο το ματς, Φεβρουάριο 2002, στον καλό αυτόν άνθρωπο έκανε μια απρέπεια ο Ολισαντέμπε. Σήκωσε για ζέσταμα τον μαύρο κι αυτός τσίνισε επειδή δεν τον είχε χρησιμοποιήσει από την αρχή. Πολλά κατάπινε ο Μαρκαριάν.

Πετυχημένο τον διώξανε από τον Παναθηναϊκό τον Μαρκαριάν και στη θέση του είχαν πάρει τον Φερνάντο Σάντος που δεν τον κράτησαν περισσότερο από δύο μήνες. Ποιος ήταν ο επόμενος; Ο Μαρκαριάν(!) που τελείωσε μετά το αλησμόνητο 3-0 του Ολυμπιακού στη Ριζούπολη, τον Μάιο του 2003. Ο Παναθηναϊκός της ομάδας που αποτέλεσε τη βάση της εθνικής ομάδας, της πρωταθλήτριας Ευρώπης 2004, με ισοπαλία έπαιρνε το πρωτάθλημα και σκορπίστηκε. Έτσι το 7ο κατά σειρά πρωτάθλημα πήρε ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Διαβάστε ακόμα:

Ανθρωπος της δουλειάς είναι ο Μαρκαριάν