ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΨΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟΝ ΔΕΛΛΑ!

πηγή: Intime
 

Ξένοι δημοσιογράφοι, τις ημέρες του μουντιάλ 1970, στο Μεξικό, είχαν επισκεφθεί ένα χωριό, έξω από την Τολούκα. Φτώχεια. Δυστυχία. Εικόνες πρωτόγονης ζωής. Και ζέστη αφόρητη.

Πέρνα στο παρασύνθημα, αποδυτηριάκια. Διαταγές! Σ' εκείνο, λοιπόν, το χωριό που όχι μόνον δεν πας να ζήσεις εκεί, αλλά και γράμμα δεν στέλνεις, οι αγρότες έψηναν το κρέας με τη δύναμη του Θεού. Του ήλιου, δηλαδή. Πού να βρουν λεφτά να πληρώνουν την ΔΕΗ, μαζύ και τα κρατικά κανάλια, μάλιστα όταν δεν είχαν τηλεοράσεις στις καλύβες τους.

Σκέπτομαι τι περιμένει τον Τραϊανό Δέλλα, τον προπονητή της ΑΕΚ στη σούπερ ληγκ. Θα τον φάνε ζωντανό οι αεκτζήδες. Εξαρτάται, βέβαια. Από τι; Να εξηγήσω.

Λέγαμε για το μεξικάνικο χωριό. Και σε κάποια χωριά της Αφρικής όπου ο καύσωνας ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές, πολύ της μόδας αυτό, φτιάχνουν ομελέτα πάνω στα τανκ. Τα έψηνε τα αυγά ο ήλιος.

Πού θα τον κάψουν ζωντανό τον Δέλλα, στο χώμα ή, στο σίδερο επάνω; Είπαμε. Εξαρτάται. Από τι; Ποιος είναι ο στόχος της ΑΕΚ. Μια αξιόπιστη και αξιοπρεπής πορεία ή, σώνει και καλά το πρωτάθλημα. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε ο Δέλλας δεν τη γλυτώνει την... πυρά.

Μιλάμε σοβαρά. Τέρμα η πλάκα. Με ποιους παίκτες θα πάρει πρωτάθλημα η ΑΕΚ, για να κάνουμε ταμείο. Ποιοι είναι εκείνοι οι παικταράδες που θα κουβαλήσουν με τη φανέλλα τους τη δόξα της ΑΕΚ. Το παρελθόν της. Πού είναι οι Μαρόπουλοι και Νεστορήδηδες, οι Παπαϊωάννου και Μαύροι, ο Μπάγεβιτς, ο Οκόνσκι, ο Μανωλάς, ο Νικολαϊδης. Παίκτες με προσωπικότητα, όχι ο Μάνταλος στα κυβικά της Βιαμάρ.

Λέμε για τον Δέλλα. Μιλάει το ποδόσφαιρο. Ο νόμος της μπάλλας. Ο πιο ηγετικός, ο πιο αρχιδάτος προπονητής δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση αν δεν έχει βαρβάτους παίκτες. Νόμος. Άγραφος.

Διαβάστε ακόμα:

Σλούκας, το δηλητήριο Δημήτρη στον Ολυμπιακό