ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΟΚΤΣΗΔΕΣ Ο ΤΟΥΝΤΩΡ!

πηγή: Intime
 

Ένας επαγγελματίας όταν απευθύνεται στον κόσμο και δεν είναι πολιτικός, επόμενο να ρετουσάρει τις κουβέντες του. Να τις σιδερώνει, να προσέχει τι λέει, και για να μην εκτεθεί, και γιατί στο φινάλε η δουλειά του δεν μετριέται με την παπαρολογία. Ό, τι και να μας πει ο κύριος προπονητής το ξεχνάς, το πετάς στα σκουπίδια, όταν η ομάδα δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο και χάνει το ένα παιχνίδι μετά το άλλο.

Κατόπιν τούτου η ρητορεία ενός προπονητή είναι άνευ αξίας. Λόγια. Ο δε Ιγκόρ Τούντωρ, τα λόγια του οποίου μας δίνουν την αφορμή να πούμε τα δικά μας, είπε τη δική του προπονητική αλήθεια: «Τα λόγια είναι αέρας..., ας μη μιλάμε πολύ...».

Παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ σε μια συνάντηση που οργανώθηκε στην Ολλανδία, εκεί όπου η ομάδα προετοιμάζεται. Και λέγαμε ότι σ' αυτές τις ιστορίες, στις «επίσημες παρουσιάσεις» τα λόγια είναι στημένα, μακιγιαρισμένα, καλουπωμένα, κυριλάτα και φιογκάτα. Να, όμως, που σε κάποιες περιπτώσεις βγαίνει ζουμί, πράμα που σπαρταράει.

Ζήτησαν οι δημοσιογράφοι τη γνώμη του Κροάτη για τα συστήματα. Αν του αρέσει π.χ. το 4-3-3 ή, το 3-5-2. Κι αυτός έδωσε ρεσιτάλ. Δεν θα μεταφέρω επί λέξει τα σχόλια του Τούντωρ, θα τα πω με τα δικά μου λόγια.

Δεν έχει καμμία σημασία το έτσι «σύστημα» και το αλλοιώτικο «σύστημα», το 4-2-2, το 3-5-1-1, όπως και να στήσεις τους δέκα στον αγωνιστικό χώρο κόντρα στον αντίπαλο. Όπως δεν έχει σημασία η ομάδα να «τρέχει», αλλά να μην έχει ποιοτικό τρέξιμο.

Η βάση, το θεμέλιο μιας ομάδας είναι η φιλοσοφία της. Αν έχουν εκπαιδευθεί οι παίκτες σε κουλτούρα συνόλου. Τι σημασία έχει το «σύστημα» όταν εγώ σαν προπονητής δεν μπορώ να επικοινωνήσω με παίκτη, με παίκτες αντιλήψεων έξω από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ομαδικότητας.

Και για τις μεταγραφές; Χωρίς πασαλιματέρ ο Τούντωρ, λακωνικός και πάλι, είπε: Δεν υπάρχει προπονητής που να μη θέλει μεταγραφές. Στην Μπαρτσελώνα να είσαι, στην Ρεάλ να έχεις πάρει το τσάμπιονς ληγκ, θες μεταγραφές. Στον ΠΑΟΚ δεν έχω λόγο στις μεταγραφές, αυτό είναι θέμα του συντρόφου Άρνεσεν.

Διαβάστε ακόμα:

Αριστες οι εξετάσεις του Τούντορ με Μπόχουμ