ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΠΗΓΕ «ΣΙΤΥ» Ο ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ

 

«Πασάς στα Γιάννενα» ήταν ο Καταλανός Πέπ Γκουαρδιόλα στην Μπάγερν Μονάχου. Στην μακράν αυτοκρατορικής δύναμης και αξιοπιστίας πρώτη ομάδα της Γερμανίας. Γιατί, λοιπόν, εγκατέλειψε ένα θρόνο περίλαμπρο, απόλυτης οικονομικής ισχύος; Από μια άποψη η απόφαση του προπονητή μοιάζει με τυχοδιωκτισμό. Έστω με τη ρομαντική σκέψη που έχει εκείνος που διψάει για περιπέτειες. Για τη μαγεία του άγνωστου.

Μήπως ο Γκουαρδιόλα αλλάζει ομάδα επειδή θα πάρει περισσότερα λεφτά; Τίποτα δεν αποκλείεται. Δεν μπορείς να ξέρεις τι κουβαλάει ο καθένας στο κεφάλι του. Προσωπικά, τολμώ να πω ότι το τελευταίο που τον έκανε να αποφασίσει τη μετακίνησή του από την Γερμανία στην Αγγλία είναι το χαρτί. Το μάνεϋ. Τα μπερντέ.

Ένας φτασμένος, ένας κορυφαίος στο είδος του, όπως είναι ο Γκουαρδιόλα έχει την πολυτέλεια να αποφασίζει και με κίνητρα ευγενή. Με προσωπικές φιλοδοξίες υπεράνω χρημάτων.

Η κουβέντα μας είναι ακαδημαϊκή, όχι δημοσιογραφική,όχι ρεπορταζιακή. Άσχετη με πληροφορίες, με φήμες, με δηλώσεις του άλφα και του βήτα. Λέμε ό,τι λέμε βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του Γκουαρδιόλα.

Όση ποιότητα κι αν έβαλε στο παιχνίδι της η Μπάγερν με Γκουαρδιόλα δεν έφθασε στην υψηλή τεχνική, στη μαγεία της Μπαρτσελώνα. Άρα, αν κρίνεται μ' αυτό το μέτρο ο μάστορας, τότε θεωρείται αποτυχημένος. Ίσως ο ίδιος ο μάστορας στην αυτοκριτική του, σαν δημιουργός, όχι απλά σαν προπονητής, να μη βαθμολογεί με άριστα τον εαυτό του.

Η Μπάγερν δεν είναι... Ολυμπιακός να αισθάνεται πετυχημένη επειδή παίρνει το πρωτάθλημα. Η ομάδα του Μονάχου είναι πολυεθνικό προϊόν και το έχει στο πίσω τσεπάκι το πρωτάθλημα είτε με Γκουαρδιόλα, είτε με Στραματσόνι. Ο Καταλανός είναι αυτός που διεπίστωσε ότι για τον άλφα και βήτα λόγο δεν άφησε τα ίχνη του στην Μπάγερν της Ευρώπης με την κατάκτηση διεθνών διακρίσεων.

Είναι και το άλλο. Φεύγει από την Γερμανία ο προπονητής και πάει ανώτερα. Στην Αγγλία. Στο Νο1 πρωτάθλημα του κόσμου. Αυτό που δεν έχουν πάρει χαμπάρι εδώ στην Ελλάδα. Ότι ποδόσφαιρο σημαίνει πρώτα απ' όλα το πρωτάθλημα. Σαν ποδόσφαιρο είσαι αυτό που είναι το πρωτάθλημά σου. Της ξευτύλας ποδόσφαιρο έχει η Ελλάδα επειδή είναι της ξευτύλας το πρωτάθλημά της. Για να κάνουμε ταμείο. Για ένα ξευτυλισμένο πρωτάθλημα σκοτώνονται. Γι' αυτό το ανυπόληπτο και αγωνιστικά και ηθικά πρωτάθλημα λένε τα δικά τους οι ΠΑΕ αλλά και οι οπαδοί στις εξέδρες.

Διαβάστε ακόμα:

Τα όνειρα που βλέπει ο Γκουαρδιόλα