ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΥΦ ΓΥΡΙΣΕ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 

Η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν αν υπέφερε. Όλοι θα πεθάνουμε. Και οι μεγάλοι, όπως μεγάλος, πολύ μεγάλος ήταν ο Hendrik Johannes Cruijff. Εντάξει ο θάνατος, τον έχουμε αποδεχθεί, όμως όχι και τον κακό θάνατο. Αυτόν που πριν σε πάρει, σου δίνει πόνο, δυστυχία. Όταν κλήρωσε καρκίνος και στον μίστερ Νο14, λέω το νούμερο της φανέλας του, ο ιπτάμενος Ολλανδός πήρε σειρά. Πέθανε στα 69 του.

Ας μου επιτραπεί να αναφέρω μια προσωπική επαφή μαζί του. Πρωταθλητής Ευρώπης, αντίπαλος του Παναθηναϊκού στον Ουέμπλεϋ, το 1971, ήρθε στην Αθήνα με τον Άγιαξ για φιλικό ματς, αν θυμάμαι καλά. Έτρεξα να του πάρω συνέντευξη, ήταν σε ξενοδοχείο κοντά στο Σύνταγμα. Έβγαλε τσιγάρο να φουμάρει.

Ψιλοσοκαρίστηκα. Ποδοσφαιριστής με τόσα χιλιόμετρα στο γήπεδο, ομάδας που εφάρμοζε το total, το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, και να καπνίζει. Ήταν ψυχρός. Απόμακρος, όχι ακριβώς σνομπ. Μετρημένες οι λέξεις έβγαιναν από το στόμα του. Θαρρούσα πως η ασπράδα του, η λευκότητα της επιδερμίδας του δεν φανέρωνε παρά το άδειο συναισθημάτων μέσα του. Τέτοια εντύπωση μου έδωσε. Μηδέν θερμότητα, τυλιγμένος σε μια παγωμάρα.

Τολμώ να πω ότι ο Γιόχαν Κρόυφ, ο τεράστιος αυτός ποδοσφαιριστής, όπως άλλωστε και η ομάδα του, ο Άγιαξ στην αρχή της δεκαετίας του '70 με τα τρία σερί κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης, δίνουν το στίγμα της σύγχρονης «μεταμόρφωσης» του παιχνιδιού. Η γη θαύμασε τη δύναμη, την ταχύτητα και την ποιότητα τεχνικής του Άγιαξ και το ποδόσφαιρο των παικταράδων του.

Ο Φρανσουά Τεμπώ, διευθυντής του γαλλικού περιοδικού «Ο Καθρέπτης των Σπορ», κομουνιστής και ακλόνητα φίλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, απέρριπτε τον Άγιαξ! «Το ποδόσφαιρο είναι τέχνη, αρνούμαι τις «ντουλάπες του Άγιαξ». Έτσι αποκάλεσε ο Φρανσουά Τεμπώ τους ποδοσφαιριστές του Άγιαξ, του οποίου η σημαία, η πλέον αναγνωρισμένη φιγούρα ήταν ο Γιόχαν Κρόυφ.

Για πέντε χρόνια, αμέσως μετά τα 3 πρωταθλήματα Ευρώπης, ο Γιόχαν Κρόυφ φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελώνα, μέχρι το 1978. Έφυγε μετά για 2,5 χρόνια στις ΗΠΑ και επέστρεψε στην Ισπανία, στην Λεβάντε και αμέσως στη συνέχεια στον Άγιαξ. Στα 36 του έπαιξε και με την παραδοσιακή «αιώνια αντίπαλο» του Άγιαξ, την Φέγενορντ, με την οποία πήρε το πρωτάθλημα. Τη φανέλα με το Νο14 φόρεσε στον Αγιαξ το 1977 ο τότε 21χρονος Δανός Φρανκ Άρνεσεν. που έκανε ένα αποτυχημένο πέρασμα από τον ΠΑΟΚ το 2016.

Αγαπήθηκε στη Βαρκελώνη ο Κρόυφ. Στην πρώτη του σαιζόν με τη φανέλα της Μπαρτσελώνα ηγήθηκε στο 5 - 0 επί της Ρεάλ στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, ήταν 17 Φεβρουαρίου 1974. Έκανε 12 χρόνια συνεχώς προπονητής της Μπάρτσα, αφού προηγουμένως κάθισε τρία χρόνια στο πάγκο του Άγιαξ. Γεννήθηκε 25 Απριλίου 1947 στο Άμστερνταμ και πέθανε στη Βαρκελώνη το 2016, σα σήμερα στις 24 Μαρτίου.

Εννέα ημέρες μετά το θάνατο του, στο 232ο el clasico στη Βαρκελώνη παρόντες στο γήπεδο ήταν οι 8 εν ζωή πρόεδροι της Μπαρτσελώνα. Στα ματριξ του Καμπ Νου έδειχναν τις επελάσεις του ''Ιπτάμενου Ολλανδού''. Σύμφωνα με γκάλοπ ο κόσμος ήθελε το γήπεδο της Μπάρτσα να ονομαστεί Εστάντιο Γιόχαν Κρόυφ, όμως η διοίκηση έχει αποφασίσει να πωλήσει το όνομα σε χορηγό.

Διαβάστε ακόμα:

Το χρωστάω στον Γιαννάκη τον Γιοχανάκη