ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Ο 1ος ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ... ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 

Κάποτε στο ελληνικό πρωτάθλημα μπαινόβγαιναν Γιουγκοσλάβοι προπονητές. Ανύπαρκτοι, άγνωστοι αρκεί το όνομά τους να τελείωνε σε «ιτς» έβρισκαν ανοικτή την πόρτα στις ομάδες. Της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της επαρχίας.

Γιουγκοσλάβος, σου λέει. Άρα, ξέρει μπάλα. Και επειδή λόγω Τίτο ήταν η μόνη χώρα από την Ανατολική Ευρώπη που δεν έκλεινε τα σύνορα σ’ όσους ήθελαν να δουλέψουν στο εξωτερικό, η Γιουγκοσλαβία σε κάποια φάση έγινε η Νο1 στο κόσμο! Η χώρα με τους περισσότερους προπονητές εκτός έδρας. Από Γερμανία μέχρι Αυστραλία και από Αφρική μέχρι τα νησιά του Ειρηνικού.

Σήμερα φορτώνουμε Πορτογάλους προπονητές. Ο ένας μετά τον άλλον, και τελειωμό δεν έχουν. Ο πρώτος Πορτογάλος προπονητής(;) που ήρθε στην Ελλάδα ήταν ο γιος του δημοσιογράφου Μιγκέλ Κορεϊρα. Το 1967 ο Άρης είχε την τύχη να βρει στο δρόμο του τον δημοσιογράφο Σεβεριάνο Κορεϊρα με τον οποίον βγήκε 4ος το 1968 και 3ος το 1969! Λόγω Κορεϊρα; Όχι, βέβαια. Ο Άρης είχε την ομαδάρα, μάλιστα αυτή του έδωσε το κύπελλο το 1970.

Το 1972 βρέθηκα στη Λισαβώνα, για το μάτς Μπενφίκα-Φέγιενορντ. Τηλεφώνησα στον Κορεϊρα. Δώσαμε ραντεβού στην «Α Βοlα», στην αθλητική εφημερίδα που εργαζόταν.

Να σημειώσω ότι ο Κορεϊρα, που στα 13 του χρόνια ήταν στις ακαδημίες της Μπενφίκα και σταμάτησε τη μπάλα ως ποδοσφαιριστής της Μποαβίστα στα 19 του. Ανέλαβε την Προοδευτική όταν ανέβηκε στην Α’ εθνική το 1969. Επίσης το 1973 δούλεψε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς με συνταρακτική αποτυχία. Μόλις 5 νίκες σε 34 παιχνίδια.

Ο φιλάσθενος και απίστευτα συμπαθής Σεβεριάνο Κορεϊρα πέθανε το 1978 στα 65 του.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιος Μοράις, άλλο είναι το στοίχημα της ΑΕΚ!