ΤΥΧΑΙΟ ΤΟ ΣΚΑΡΤΟ ΘΕΑΜΑ;

 

Έπτά στις 16.Από τότε που καθιερώθηκε πρωτάθλημα με «μόνιμες» ομάδες, για πρώτη φορά το 1959, στις 16 ομάδες σήμερα της λεγόμενης δίχως... έπαρση super league υπάρχουν επτά ΠΑΕ. Κατά αλφαβητική σειρά είναι η ΑΕΚ, ο Απόλλων, ο Άρης, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Πανιώνιος. και ο ΠΑΟΚ.

Μέχρι και την σαιζόν 1958 -59 το «πανελλήνιο πρωτάθλημα» διεξαγόταν με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών και ''δευτεραθλητριών'' και ''τριταθλητριών'', ανάλογα, από τις τρεις ιδρύτριες Ενώσεις της ΕΠΟ, Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Και μια επιλογή ομάδων μετά από μια αγωνιστική διαδικασία με πρωταθλήτριες τοπικών ενώσεων της περιφέρειας.

Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας της πρώτης διοργάνωσης του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής, στις 25 Οκτωβρίου, το 1959: ΠΑΟΚ – Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης 3-2, Πανιώνιος – ΑΕ Νικαίας 3-0, Δόξα Δράμας – Άρης 2-2, Ηρακλής – Απόλλων 0-0, Προοδευτική – Απόλλων Καλαμαριάς 1-0, Παναθηναϊκός – Παναιγιάλειος 2-1, Παγκορινθιακός – Ολυμπιακός 1-0, Εθνικός – ΑΕΚ 0-1. Από τέσσερις ομάδες η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη και τέσσερις η επαρχία.

Τι άλλαξε στο ποδόσφαιρο που από ''ερασιτεχνικό'' έγινε ''αμειβόμενο'' το 1959; Τίποτα! Καμιά αλλαγή. Το ποδόσφαιρο, άλλωστε, ποτέ δεν ήταν καθαρά ερασιτεχνικό, όπως και ποτέ δεν εξελίχθηκε σε καθαρά επαγγελματικό, ακόμα και το 1979 που το πρωτάθλημα άρχισε να διεξάγεται με ΠΑΕ. Ίδιες νοοτροπίες, ίδιες συμπεριφορές και στη νέα εποχή, όπου τα σωματεία μετατράπηκαν σε ανώνυμες εταιρείες, μάλιστα πέρασαν στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών. Σα να βρισκόμαστε στα χρόνια του δήθεν ρομαντισμού όπου οι ποδοσφαιριστές έπαιζαν για τη φανέλα. Και σήμερα τα αφεντικά των ΠΑΕ ενεργούν ως κομματάρχες, όχι ως επενδυτές. Κοροϊδεύουν τον κόσμο, ο οποίος θέλει να κοροϊδευτεί.

Να, γιατί το ποδόσφαιρο παραμένει σταθερά σε αντιλήψεις ξεπερασμένες. Να, γιατί ΠΑΕ με παρουσία δεκαετιών στο πρωτάθλημα της Α΄εθνικής και από το 2006 της super league κυκλοφορούν χωρίς υποδομές, χωρίς κεφάλαια, χωρίς ειδικευμένα στελέχη επαγγελματικά.

Ποιό, αλήθεια, προϊόν να παράξουν εταιρείες στημένες στο πόδι, χωρίς χθες, χωρίς αύριο. Συμμετέχουν σ' ένα πρωτάθλημα που σταθερά από χρόνο σε χρόνο πάσχει και εμπορικά και αγωνιστικά. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που τρώμε στη μάπα σκάρτο γηπεδικό θέαμα από τη μια και από την άλλη τις κατά σύστημα πεζοδρομιακού τύπου αλληλοκατηγορίες των αφεντικών των ομαδάρων μας.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ