ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΑΚΙΑ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΑΕΚ

 

Αθήνα 1927. Εποχή μεσοπολέμου, εκείνη ανάμεσα στους δυο πολέμους. Καμία σχέση μ’ ό,τι υπάρχει σήμερα. Σε καμία πόλη της Ευρώπης, σε καμία πρωτεύουσα του κόσμου δεν έγιναν τέτοιες απίστευτες, κυκλώπειες αλλαγές, όσο στην Αθήνα. Η κουβέντα είναι ποδοσφαιρική.

Αθήνα 1927. Ούτε εκατό χρόνια; Ένα τίποτα. Όσο περίπου κρατάει μια ανθρώπινη ζωή. Ένα τίποτα. Ήδη είχαν σκάσει μύτη ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός, οι τρεις οι οποίες εξελίχθηκαν στις δημοφιλέστερες ομάδες, στο ποδόσφαιρο βέβαια. Απίθανο σύλλογος στην ποδηλασία ή το κολύμπι να κέρδιζε την αγάπη του κόσμου. Περί ποδοσφαίρου ο λόγος, λοιπόν. Και συγκεκριμένα πως στήθηκε η «συντεχνία» αυτών των συγκεκριμένα τριών ποδοσφαιρικών σωματείων, το πάλαι ποτέ ΠΟΚ.

Τα πράγματα μιλάνε μόνα τους. Ας αγνοήσουμε τις ευθύνες των τριών μεγάλων, των πιο λατρεμένων ομάδων, αλλά και το πώς παίζει μπάλα η κοινωνία στην Ελλάδα. Η ελληνική κοινωνία με το ποδόσφαιρο, όχι το ποδόσφαιρο στην κοινωνία μας.

Άρθρο πρώτο. Δεν μας αρέσει το κράτος. Αυτοί είμαστε. Δεν κάνουμε κέφι τα κεντρικά όργανα. Δεν θέλουμε να κανονίζουν τη ζωή μας οι νόμοι.

Επί του θέματος. Το 1927, λοιπόν, ούτε ένα χρόνο δεν είχε ιδρυθεί ο Ολυμπιακός και φόρεσε στραβά το καβουράκι του απέναντι στην ΕΠΟ. Μη λέμε πολλά. Μην πέσουμε σε λεπτομέρειες. Αυτή η κόντρα με την ομοσπονδία ήταν η αφορμή να ξεκινήσουν τα φιλικά ματς και τα λεγόμενα κύπελλα Πάσχα και Χριστουγέννων οι τρεις ομάδες. Το ΠΟΚ. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, «Κωνσταντινούπολη», όπως έλεγαν τότε την ΑΕΚ.
Αθήνα 1927. Αν δεν πηγαίνεις γήπεδο η διασκέδαση ήταν τα αναψυκτήρια στο Ζάππειο, στο Πεδίον του Άρεως, στον Κήπο του Μουσείου. Μια Αθήνα με αυλές στα σπίτια και ταράτσες. Και ασβεστωμένες γλάστρες από τενεκέδες με σαρδέλες. Μια Αθήνα που σιγομουρμούριζε τραγουδάκια με ρίζες στην επτανησιακή καντάδα, από οπερέτες και επιθεωρήσεις.

Κελαϊδήστε, ωραία μου πουλάκια, Στης Πλάκας τις ανηφοριές, Ριρίκα με την Μαρίκα Νεζέρ, Αχ Μαρί με την Ζαζά Μπριλλάντη, Δεν σου πάει το πάχος, Δημητράκη, με Κυριάκο Μαυρέα. Αυτή ήταν η μουσική της εποχής, Ατίκ και Νίκος Χατζηαποστόλου. Και στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός του λιμανιού, η ΑΕΚ της Μικρασιάτικης Καταστροφής και ο Παναθηναϊκός της καλής αστικής αθηναϊκής κοινωνίας.
Στις 23 Οκτωβρίου 1927 τσαμπουκαλεύεται και η ΑΕΚ με την ΕΠΟ, στη συνέχεια μπαίνει στο παιχνίδι της ''αντίστασης'' και ο Παναθηναϊκός, και... Σα σήμερα 31 Οκτωβρίου φτιάχνουν την κομπανία του ΠΟΚ. Στην Αθήνα, σε εποχή που για τους κατοίκους της η περιοχή του Ζωγράφου, προς Υμηττό μεριά, ήταν εξοχή.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΧΟΥΝ ΚΡΥΦΤΕΙ ΟΙ ΑΡΣΕΝΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ