ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

 

Η φωτογραφία είναι του 1927, χρονιά που ιδρύθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα η Ρόμα, η ομάδα της εργατικής τάξης, το αντίπαλο δέος της Λάτσιο, η οποία εξέφραζε πολιτικά τους συντηρητικούς. Έγινε συγχώνευση άλλων ομάδων προκειμένου να ισχυροποιηθεί η ομάδα της αριστεράς, η Ρόμα, στην κόντρα με την φασιστική Λάτσιο.

Μέσα στους ιδρυτές της Ρόμα και ο οπαδός της Λάτσιο, ο αρχηγός του φασιστικού κόμματος και κυβερνήτης της Ιταλίας, ο περιβόητος Μπενίτο Μουσολίνι. Με το δυνάμωμα του ποδοσφαιρικού νότου ο Μουσολίνι ήλπιζε να ανταγωνιστεί την κυριαρχία των ομάδων του βορρά (Μίλαν, Ίντερ, Γιουβέντους) και να εκμεταλλευτεί πολιτικά.

Από μόνη της η φωτογραφία είναι αποκαλυπτική. Φάτσες, κορμιά και ενδύματα μιας άγνωστης εποχής στις σημερινές γενιές. Η Ρόμα έχει αρκετούς οπαδούς στην Ελλάδα, λόγω της αριστεροσύνης της. Δεν λείπουν ποτέ οι αφελείς που βλέπουν φαντάσματα ακόμα και σε φανέλες ποδοσφαιρικών εταιρειών.

Το χρυσοκίτρινο και το σκουροκόκκινο τα χρώματα της Ρόμα και έμβλημα της η Λύκαινα με τα λυκόπουλα της, τον Ρώμο και τον Ρωμύλο. Την Ιστορία της γέννησης της Ρώμης και το μεγαλείο του αυτοκρατορικού μεγαλείου της το κουβαλάνε οι κλωτσές των ποδοσφαιριστών της. Μέσα σ' αυτούς, ο Λάμπρος Χούτος, ο Τραϊνός Δέλλας, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, ο Βασίλης Τοροσίδης, ο Κώστας Μανωλάς, ο Χοσέ Χολέμπας, ο Κώστας Ταχτσίδης.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ... ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ