ΠΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η κυβέρνηση έχει βγει στη γύρα, ψάχνοντας για ρευστό. Τα ταμεία του κράτους έχουν στεγνώσει, οι υποχρεώσεις τρέχουν και όλοι ζητούν. Όμως ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Έτσι απάντησε ο ΟΑΕΔ στην πρόταση της κυβέρνησης να καταθέσει τα διαθέσιμα του στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να πληρωθούν τα προνοιακά επιδόματα.

Στην ουσία ο ΟΑΕΔ δεν εμπιστεύεται το κράτος. Οι κοινωνικοί που μετέχουν στη διοίκηση είπαν όχι φοβούμενοι νέο κούρεμα των αποθεματικών. Από την ώρα εκείνη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα φοβερό παρασκήνιο, ενώ άλλαξε δύο φορές η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Το πρωί της 26ης Φεβρουαρίου, δηλαδή ένα 48ωρο μετά την άρνηση του ΟΑΕΔ, ο διοικητής του ΟΓΑ, κ. Ξ. Βεργίνης δήλωσε πως θα καταβληθούν στις 6 Απριλίου (αντί της 27ης Μαρτίου) και το απόγευμα της ίδιας μέρας η αναπληρώτρια υπουργός Πρόνοιας, Θ. Φωτίου ανακοίνωσε πως η καταβολή τους θα γίνει «έως τις 8 Απριλίου».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δόσεις οικογενειακών επιδομάτων παλιότερων ετών ύψους 25 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως τις 10 Μαρτίου και όχι στις 6 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το ίδιο πρωί, ο κ. Βεργίνης από τον ΟΓΑ.

Πάντως ούτε το ΙΚΑ που έχει διαθέσιμα 350 εκατ. ευρώ προτίθεται να δανείσει το κράτος, ενώ ο ΟΑΕΕ που χρησιμοποιεί όλα τα έσοδα του για τις συντάξεις, ίσως δανείσει από τα αποθεματικά του επικουρικού των μισθωτών ΕΤΕΑ.

ΟΓΑ και ΕΤΕΑ δεν έχουν αποθεματικά, ενώ επικουρικά ταμεία, όπως ο ΕΔΟΕΑΠ των δημοσιογράφων, το Τ.Α.Σ των συμβολαιογράφων και το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας. Επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βρίσκονται στον αέρα.

Διαβάστε ακόμα:

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος με μίζα το κράτος