ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αλλαγές στη διαχείριση του συστήματος διαχείρισης των απόρρητων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, που έχει καταγγελθεί κατ’ επανάληψη για λοβιτούρες εκατομμυρίων, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για κονδύλια εκατοντάδων εκατ. ευρώ που ενώ προορίζονται για εθνικούς σκοπούς, συχνά καταλήγουν στις τσέπες φίλων των εκάστοτε υπουργών, δημοσιογράφων και εκδοτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχει καταργηθεί το χουντικό διάταγμα 744 του 1970, που ορίζει τις διαδικασίες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε ο ίδιος τον τότε υπουργό του Α. Σαμαρά για διασπάθιση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών για την προβολή του. Η έρευνα που έγινε όμως, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα στοιχεία. Έκτοτε δεκάδες φορές ανακοινώθηκε η κατάργηση του πλαισίου διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων που διαχειρίζονται το υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μέγαρο Μαξίμου το υπουργείο Επικρατείας για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείς Τύπου, η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ. Αλλά δεν έγινε τίποτε.

Ακόμη και η αγορά έναντι 1,5 εκατ. ευρώ, των δύο υπερπολυτελών υπουργικών αυτοκινήτων της κυβέρνησης του ΓΑΠ έγινε από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών. Όμως τον Αύγουστο του 2011 ο τότε υπουργός Ηλ. Μόσιαλος εξήγγειλε την άμεση, όπως είπε, κατάργηση των κονδυλίων της Γ.Γ.Τύπου.

Είχε προηγηθεί δέσμευση τού και τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά για την κατάργηση, όπως ανακοίνωσε, των κωδικών της σπατάλης, ύποπτης συναλλαγής και πολιτικής διαπλοκής. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει βάζο με μέλι για να μπορεί κανείς να βάζει το δάκτυλο του, σχολίασε ο βουλευτής Ν. Νικολόπουλος.

Αλλά και αυτή η εξαγγελία έμεινε στα χαρτιά. Η ρύθμιση που ετοιμάζει τώρα το υπουργείο Εξωτερικών θα είναι από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας ηγεσίας του υπουργείου. Το πλαίσιο που ισχύει θεωρείται πολύ χαλαρό στις πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας, γι' αυτό και δεν αποκλείεται να τεθεί υπό την εποπτεία της Βουλής.

Διαβάστε ακόμα:

Οι Γερμανοί εισπράττουν και βρίζουν