ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Τελικά μόνο οι φτωχοί μπορούν να ελπίζουν ότι θα πάρουν κάτι από αυτά που τους υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εμμονή των δανειστών να τηρηθούν όλες οι προηγούμενες δεσμεύσεις της χώρας για να φτάσουν οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία, αλλάζει ριζικά τον προσανατολισμό της κυβέρνησης και μέτρα ελάφρυνσης που είχαν εξαγγελθεί πομπωδώς μπαίνουν στο ράφι ή συρρικώνονται δραματικά όσον αφορά το εύρος εφαρμογής τους.

ΕΝΦΙΑ, αύξηση αφορολογήτου, κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικά η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θα είναι από τα πρώτα μέτρα που θα επανεξεταστούν. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για εξέλιξη που θα πυροδοτήσει εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού.

Η λίστα των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ προωθείται, όπως προωθείται με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις προχωρημένες, αυτό είναι αλήθεια, συζητήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Συγκέντρωσα και σας υπενθυμίζω όλες τις άλλες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

· Πετρέλαιο Θέρμανσης: Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

· ΕΝΦΙΑ: «Καταργείται ο φόρος-λαιμητόμος, ο ΕΝΦΙΑ, και θεσπίζεται κοινωνικά δίκαιος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας».

· Φόρος εισοδήματος: Επανέρχεται το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για όλους. Σήμερα αφορολόγητο 9.550 (μέσω tax credit 2.100 για εισόδημα έως 22.000 ευρώ) έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις ούτε σε κύριες, ούτε σε επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί άμεση επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς έχουν δεσμευθεί για επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε 60 έτη για μειωμένη και σε 65 για πλήρη σύνταξη. Έχουν επίσης πει ότι θα καταργήσουν το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, καθώς προβλέπει βασική σύνταξη 360 ευρώ και αναλογική.

. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει την προηγούμενη κυβέρνηση για σχέδιο κατάργησης του ΕΚΑΣ και προφανώς δεσμεύεται για τη διατήρησή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε επίσης ότι θα επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ μικτά μηνιαίως και ότι θα επαναφέρει τη μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Επιπλέον έχει ανακοινώσει ότι δεν συζητά καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο και το λοκ άουτ. Ως προς την ανεργία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί πρόγραμμα απασχόλησης για 300.000 νέες θέσεις εργασίας σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία, καθώς και για διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Τάχθηκε υπέρ της δωρεάν ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης για τους άνεργους, ενώ έχει δεσμευθεί για ειδική κάρτα για δωρεάν μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία, μετρό για άνεργους και για όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Διαβάστε ακόμα:

Κωλοτούμπα για χρυσό μετάλλιο από τον Βαρουφάκη