ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗΑ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑ

 

Ο άνθρωπος που βρήκε το αλεξικέραυνο, αφού διαπίστωσε τον ηλεκτρισμό του κεραυνού. Κι αυτός είναι που ανακάλυψε την πρώτη θερμάστρα με μεταφερόμενο αέρα. Έκανε κι άλλες εφευρέσεις ο Μπένζαμιν Φράγκλιν, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος όπως μάθαμε να λέμε στο σχολείο τον πολυμαθή επιστήμονα και Αμερικάνο πολιτικό.

Με αφορμή της «Θερινή Ώρα» γράφουμε γι' αυτόν τον σπουδαίο άνδρα, που δεν είχε κατοχυρώσει καμία από τις εφευρέσεις του διότι υποστήριζε ότι ανήκουν στον λαό.

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος γεννήθηκε το 1706 και είναι ο πρώτος που είχε την ιδέα να «διορθώνουμε» την ώρα και να προσαρμόζουμε την καθημερινότητά μας σύμφωνα με τη θεϊκή, την υπέρτατη βούληση του Βασιληά Ήλιου.

Νύχτωσε από τις 5 η ώρα το απόγευμα. Πήγε 8 το βράδυ κι ακόμα είναι ημέρα. Δύο διαφορετικές πραγματικότητες του καιρού. Πρώτος, λοιπόν, ο Φραγκλίνος το σκέφτηκε το 1784, έξι χρόνια πριν πεθάνει και πρώτη η Αγγλία, το 1916, εφάρμοσε την Θερινή Ώρα. Στόχος να καταναλώνουμε λιγώτερο ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Ελλάδα το «μέτρο» ισχύει από το 1970.

Τι σημαίνει Θερινή Ώρα, που «αρχίζει» στις 3 τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, δηλαδή από σήμερα στις 27 του μηνός. Τα ρολόγια μια ώρα μπροστά. Άρα, ο ήλιος θα δύει μια ώρα αργότερα. «Κλέβουμε» μια ώρα που θα τη χρωστάμε μέχρι να τη δώσουμε πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Χριστόφορος Κολόμβος του διαστήματος