ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤO ΧΑΡΤΖΗΛΙΚΙ, ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Να κι ένα καλό που σκέπτεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Θα... αποποινικοποιήσει, λέει, το χαρτζηλίκι. Μέχρι τώρα όποιος ήθελε να κάνει μία χρηματική δωρεά στο παιδί του, έπρεπε να πληρώσει φόρο 10% από το πρώτο ευρώ. Δηλαδή 1000 ευρώ για μία δωρεά 10.000 ευρώ η 50 ευρώ για μία δωρεά 500.

Έτσι προτιμούσε να το κάνει στα κρυφά, στερώντας από το παιδί του τη δυνατότητα να καλύψει το πόθεν έσχες μιας αγοράς και από την οικονομία ένα έσοδο ίσο με τον αντίστοιχο ΦΠΑ της απόδειξης για την αγορά του προιόντος.

Η επιβολή φόρου είχε θεσπιστεί προκειμένου να μπλοκαριστούν εικονικές δωρεές σε φορολογούμενους που είχαν αδήλωτα εισοδήματα και δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν πόθεν έσχες.

Αντίθετα, μία άλλη διάταξη που προωθεί το ίδιο υπουργείο φαντάζει ακατανόητη. Αφορά τους συνεπείς φορολογούμενους που αν εξοφλήσουν εφάπαξ και όχι σε τρεις διμηνιαίες δόσεις το εκκαθαριστικό τους θα καρπωθούν έκπτωση 2%. Είναι το περιβόητο μπόνους, που είχε τάξει το υπουργείο στους καλοπληρωτές του για να επιβραβεύσει, λέει, τη συνέπεια τους. Κοροιδία.

Όταν σε έναν κακοκληρωτή του, το δημόσιο χαρίζει όλες τις προσαυξήσεις ενός χρέους 15.000, δηλαδή ένα ποσό γύρω στις 10.000 ευρώ, σε έναν καλοπληρωτή που χρωστά το ίδιο ποσό του χαρίζει μόλις 300 ευρώ. Μα για τόσο μαλάκες ψάχνουν οι αρμόδιοι;

Διαβάστε ακόμα:

Πλούσιοι όσοι παίρνουν 1700 ευρώ, κατά τον Σύριζα