Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Πόσο σοφός πρέπει να είναι κανείς για να εισηγηθεί όσα εισηγείται με το πόρισμα της η λεγόμενη επιτροπή σοφών του ...πάνσοφου, κατά γενική ομολογία, Κατρούγκαλου;

Καθόλου μα καθόλου. Αρκεί μία απλή αριθμητική πράξη. Τόσα μας λείπουν, τόσα κόβουμε κι όλα εντάξει. Μην νομίσετε ότι έκαναν τίποτε παραπάνω. Από εδώ τα πήραν από εκεί τα έφεραν, σε λίγο καιρό, αν εφαρμοστούν οι εισηγήσεις τους, όχι μόνο έλλειμμα δεν θα υπάρχει, αλλά το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει και πλεόνασμα.

Άσχετα αν η φτώχια θα εκτοξευθεί στο 60%. Αν βοήθησε σε κάτι αυτή η επιτροπή είναι τα αλλεπάλληλα σοκ που μας επέβαλε. Σκέτη τρομοκρατία. Οι συνταξιούχοι έχουν εξοικειωθεί πια στην ιδέα των νέων περικοπών και οι μελλοντικοί απόμαχοι έχουν κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών. Στη γλώσσα των αριθμών, η επιτυχία των σοφών είναι εξασφαλισμένη. Το δύσκολο είναι να λάβεις τις πολιτικές αποφάσεις.

Να πεις στον συνταξιούχο των 1500 ευρώ ότι στο εξής θα ζει με 800 και στον συνταξιούχο των 600 ότι θα παίρνει μόνο 250 γιατί εισπράττει και ένα ενοίκιο από το δυάρι που νοικιάζει. Εδώ σε θέλω, Κατρούγκαλε.

Πολύ εύκολο το έργο των σοφών. Αναμφισβήτητα. Ότι προεξέχει το κόβουν. Και δεν λογοδοτούν σε κανένα. Θα περάσουν στην ιστορία σαν μία ανώνυμη επιτροπή ειδικών που προσπάθησε να λύσει σε δύο μήνες όσα δεν μπόρεσαν να λύσουν άλλοι τα τελευταία 50 χρόνια.

Θα αφήσουν άραγε οι πολιτικοί να αποδειχθεί ότι το πρόβλημα διογκώθηκε ακριβώς γιατί κάποιοι, δηλαδή οι ίδιοι φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος και όχι γιατί ήταν πολύ δύσκολο; Οι σοφοί έχουν το πλεονέκτημα να κάνουν προτάσεις χωρίς κόστος. Κύριε, σου λέει, αυτή είναι η επιστημονική μου άποψη. Το ίδιο, μας είπαν προ ετών και άλλοι ανευθυνουπεύθυνοι σοφοί, όπως τα στελέχη του ΔΝΤ.

Είναι γνωστά τα αποτελέσματα της συνταγής που μας επέβαλαν. Γι' αυτό και οι απόγονοι των όντως σοφών της αρχαιότητας δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι το δις εξαμαρτείν ανδρός ου σοφού.

Διαβάστε ακόμα:

Τα λάφυρα του 1821 και τα οφίτσια του 2015