ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Γκάφα πρώτου μεγέθους αποδεικνύεται το σχέδιο Κατρούγκαλου για νέες μειώσεις στις συντάξεις δια του επανυπολογισμού τους, διαδικασία που ο υπουργος επέλεξε για να παρακάμψει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που τις έχει κρίνει αντισυνταγματικές.

Με κοινή ανακοίνωση τους οι Ενώσεις Διοικητικών Δικαστών και Εισαγγελέων του στέλνουν μήνυμα ακυρότητας της πολιτικής του σε περίπτωση που επιμείνει στην υλοποίηση των εξαγγελιών του, κατά παράβαση των αποφάσεων του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, αλλά και του τρίτου μνημονίου, το οποίο υποχρεώνει την κυβέρνηση να επαναφέρει τις συντάξεις στο ύψος που ήταν αυτές το 2012. Στην κοινή ανακοίνωση τους οι δικαστές είναι σαφείς.

1. Ότι σε κάθε περίπτωση η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια.

2. Ότι οι μέχρι σήμερα ασφαλιστικές επιλογές, επέφεραν μια μείωση (50%) των κύριων και επικουρικών συντάξεων με μόνο κριτήριο την συμβολή τους στη μείωση των δαπανών και τη «δημοσιονομική προσαρμογή».

3. Ότι για το έλλειμμα ρευστότητας που καταγράφεται στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι που κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργάσιμο βίο τους, αλλά το Κράτος και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν επί δεκαετίες.

Η γκάφα χρεώνεται αποκλειστικά στον υπουργό, καθώς ο επανυπολογισμός των συντάξεων ήταν δική του επιλογή, που επινόησε μόνο και μόνο για να ακυρώσει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν θα κάνει πίσω ή αν θα επιμείνει στην τακτική του. Αν κάνει πίσω, πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα, τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων για να καλύψει τα κενά του ασφαλιστικού συστήματος. Πράγμα μάλλον αδύνατο. Αν υλοποιήσει τα σχέδια του ανοίγει πόλεμο όχι μόνο με τους συνταξιούχους, αλλά και τους δικαστές, που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει.

Διαβάστε ακόμα:

Ραντεβού στα μπουζούκια με κρατική λιμουζίνα