Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ!

 

Ο Έλληνας Γεώργιος Σίνας ήταν αυτό που λέμε σήμερα «αγορές». Ένας μεγαλοτραπεζίτης διεθνούς φήμης και πιστωτής όχι μόνο μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και κυβερνήσεων, και αυτοκρατοριών. Όπως ο Αμερικανοεβραίος παγκόσμιος επενδυτής Τζωρζ Σόρος. Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τον Έλληνα ευεργέτη επίσης με την αγγλική εταιρία Πάουερ που δημιούργησε την ηλεκτρική εταιρεία στη χώρα μας και την ΟΥΛΕΝ, τον προάγγελο της ΕΥΔΑΠ.

Ήταν πολλά ακόμη ο Σίνας, ο δωρητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οφθαλμιατρείου, του Αστεροσκοπείου, του Αρσακείου και της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Κατ’ αρχήν ήταν ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας και ιδιοκτήτης αρχοντικών οικιών στην Αυστροουγγαρία. Τα νηματουργεία του στην Κάτω Αυστρία και το εργοστάσιο του χαρτοποιίας στην ίδια περιοχή ήταν από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες. Ανέλαβε την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου και παρ ό,τι το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, θεωρείται ο πατέρας των σιδηροδρόμων των νοτίως του Δούναβη χωρών, καθώς και της Βαλκανικής.

Επίσης ο Γεώργιος Σίνας υπήρξε ο ιδρυτής της πρώτης ατμοπλοϊκής εταιρίας του Δούναβη, ενώ ανέλαβε τη διάνοιξη πολλών διωρύγων κατά μήκος του ποταμού, καθώς και την κατασκευή της περίφημης κρεμαστής γέφυρας της Βουδαπέστης. Ο της δυναστείας Σίνα Γεώργιος γεννήθηκε Νοέμβριο του 1783, καταγόταν από την Μοσχόπολη της Ηπείρου, έμεινε από μικρή ηλικία ορφανός από μητέρα και μεγάλωσε στις Σέρρες κοντά σε θεία του.

Γύρω στα 1790 βρέθηκε με τον πατέρα του στη Βιέννη, όπου εκεί ολοκλήρωσε τις βασικές ελληνικές σπουδές του κι έμαθε ξένες γλώσσες. Στα 23 του έγινε συνεταίρος στις επιχειρήσεις του πατέρα του και κατάφερε να αυξήσει την οικογενειακή περιουσία συμβάλλοντας παράλληλα και στην ανάπτυξη της αυστριακής οικονομίας. Το 1833 ο βασιλιάς Όθωνας τον διόρισε πρόξενο της Ελλάδος στη Βιέννη. Πέθανε 18 Μαίου σα σήμερα, το 1856.


Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ…, ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ