ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η... MONOPOLY

 

Tο πιο διαδεδομένο επιτραπέζιο παιχνίδι στον πλανήτη. Δύσκολα να βρεις χώρα που να μην αγαπιέται η «Monopoly», που σα σήμερα 5 Νοεμβρίου, το 1935, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ράφια των καταστημάτων. Και ακριβώς λόγω της μεγάλης επιτυχίας του παιχνιδιού για τη γέννησή του έχει χαθεί η μπάλα.

Αλήθεια, ποιος εφηύρε την Monopoly, ποιες οι ρίζες της καταγωγής της. Η ιδέα έχει κατακυρωθεί σε κάποιον Τσαρλς Ντάροου, άνεργο τεχνίτη με ειδικότητα στις θερμάστρες, ο οποίος έστησε το παιχνίδι με τη συνεργασία του γιου του και της γυναίκας του. Είναι η πρωτόλεια εκδοχή, συνέβη το 1933, και παιζόταν σε παρέες.

Αυτός ο Ντάροου απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη εταιρείας, κάποιον Τζωρτζ Πάρκερ, για να βγάλει στην αγορά την Monopoly. Ο εν λόγω, κατασκευαστής στο επάγγελμα, θεώρησε ότι είναι μια μαλακία το παιχνίδι, ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί. Ο εφευρέτης Ντάροου επέμενε και αφού εξασφάλισε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τελικά βρήκε την άκρη, και μετά από δύο χρόνια άρχισε να πουλάει το παιχνίδι στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Το 1879 ο οικονομολόγος Χένρυ Τζωρτζ με το μπεστ σέλερ βιβλίο του «Πρόοδος και Φτώχεια» έκανε την πρότασή του, πως πρέπει, με τον πιο δίκαιο τρόπο, να φορολογείται η ιδιοκτησία και ο πλούτος. Στην πραγματικότητα ο Χ. Τ. έκανε μια ανοικτή επίθεση ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, στην πλουτοκρατία, στην οικονομική εξουσία.

Παίρνει σειρά η φεμινίστρια και ποιήτρια Ελίζαμπεθ Μάτζυ και το 1904 φτιάχνει τον προπομπό της Monopoly, ονόμασε το δικό της επιτραπέζιο «Το παιχνίδι του νοικοκύρη». Με στόχο να διαδώσει τις ιδέες του οικονομολόγου των λαϊκών τάξεων Χένρυ Τζωρτζ και να καταγγείλει την πρακτική των μονοπωλίων.

Κάπως έτσι, στη συνέχεια μπαίνει στο παιχνίδι ο Τσαρλς Ντάροου, για να αρχίσει να πουλιέται μαζικά η Monopoly πέντε χρόνια πριν από τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο..

Διαβάστε ακόμα:

ΣΥΡΟΣ-ΠΑΤΜΟΣ ΕΝΑ ΜΠΑΝΙΣΤΗΡΙ ΔΡΟΜΟΣ