ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΩΜΑ ΟΙ... ΠΕΛΑΤΕΣ

 

Ο πόλεμος είναι η πιο αισχρή ανακάλυψη για να ισχυροποιείται περισσότερο ο ισχυρός και να κάθεται στα αυγά του ο ανίσχυρος. Από την εποχή του Νώε αυτή είναι η μπάλα που παίζεται στα γήπεδα όλου του κόσμου. Εγώ ο ισχυρός φτιάχνω όπλα, εσύ ο αδύναμος τα αγοράζεις από μένα. Και ο μικρός δεν έχει άλλη επιλογή. Διαφορετικά, ο μεγάλος θα του λοιώσει το κρανίο.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από τότε που βγήκαν οι λάσπες. Με τις ευλογίες των Θεών. Ο αδύναμος θα κατασκευάζει όπλα, μόνο αν του το επιτρέπει ο δυνατός, και αφού θα του πει ποια συγκεκριμένα έχει δικαίωμα να παράγει. Και ποια όπλα να εμπορεύεται.

Είπαμε. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν είπαμε; Για δυο λόγους. Αν χωρίς την άδεια του γαμάω ο της καρπαζιάς τολμήσει να το παίζει πολεμική βιομηχανία, τότε ο πλανήτης θα έρθει τούμπα. Ο ανίσχυρος θα προκύψει ισχυρός. Και ο ισχυρός θα ψάχνει τον κώλο του.

Άσε το άλλο. Ο νάνος θα σταματήσει να είναι πελάτης του γίγαντα. Να, γιατί επί ποινή ροπάλου, με την απειλή εξαφάνισης, δεν επιτρέπεται οι γεννημένοι πελάτες να σηκώσουν κεφάλι. Κι όμως! Κάποιοι παραμύθηδες, ονόματα δεν λέμε λαών της πλάκας, πουλάνε νταηλίκι. Με ξένα όπλα, με αγορασμένα όπλα. Με οπλισμό, δηλαδή, που δεν αποφασίζουν οι ίδιοι, άρα με πολεμική ισχύ που την ορίζουν οι ξένοι.

Να προσθέσω το τελευταίο. Το αντιληπτό σ' όσους έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Η τεχνολογία σήμερα έχει αφαιρέσει εντελώς το στοιχείο της παλληκαριάς. Μιλάνε τα σύγχρονα όπλα, όχι η ψυχή του πατριώτη.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ, ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΜΑ